La lleonesa TVITEC s’adjudica la catalana Cricursa, referent mundial en la fabricació de vidres corbats

La decisió del jutjat barceloní coincideix amb el parer majoritàriament expressat per la plantilla de Cricursa

El Jutjat Mercantil 6 de Barcelona s’ha decantat finalment pel projecte de la lleonesa TVITEC a l’hora d’adjudicar la unitat productiva de la catalana Cricursa, en situació de concurs de creditors des del passat mes de desembre. D’aquesta forma, després de mesos de treball i anàlisi de la situació de la pròpia concursada i de les ofertes presentades tant per TVITEC com per part del holding català Brand Corner, el jutjat barceloní ha optat per la proposta de l’empresa amb seu a El Bierzo, dedicada com Cricursa al sector de la fabricació i processament de vidre.
La decisió del jutjat barceloní coincideix amb el parer majoritàriament expressat per la plantilla de Cricursa en les assemblees celebrades el passat 24 de març als dos centres de treball de l’empresa, ubicats a La Sentiu (Lleida) i Granollers (Barcelona). En aquella ocasió, els vots favorables a l’acceptació de l’oferta presentada per TVITEC van representar un 74,35% del total de 156 vots emesos a través d’una votació secreta.
Amb posterioritat a la celebració d’aquestes assemblees, la plantilla va adreçar un escrit al jutjat responsable de gestionar el concurs sol·licitant que més enllà de la diferència econòmica entre les ofertes presentades per TVITEC i Brand Corner (superior en 598.000€ la del holding català), es valoressin les majors garanties d’ocupació i estabilitat que, al seu criteri, aportava TVITEC al projecte. Unes garanties a les quals calia afegir la capacitat de la lleonesa per mantenir l’activitat en un sector que li és propi i el compromís adquirit per mantenir i preservar els centres de treball de La Sentiu i Granollers, al contrari que el projecte del grup empresarial Brand Corner que implicaria el tancament del centre vallesà.

Reactivació de l’activitat

En el seu escrit, els representants de la plantilla destacaven que tot i que ambdues ofertes garantien inicialment la subrogació del mateix nombre de treballadors i treballadores, 125 persones, el fet que TVITEC fos una gran empresa pertanyent al mateix sector de la fabricació de vidre que la pròpia Cricursa afavoria que el seu coneixement de l’activitat i el mercat permetés «la reactivació de l’activitat de la unitat productiva d’una manera més àgil i efectiva, garantint que els treballadors subrogats puguin tornar als seus llocs de treball en el termini més breu possible». Una mesura assenyalada com a urgent i inajornable atenent al fet que la pràctica totalitat de la plantilla de Cricursa, integrada per 270 persones, tenen els seus contractes suspesos des de finals de novembre de 2021 per trobar-se en situació d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).
El mateix criteri exhibeix el Jutjat Mercantil 6 de Barcelona a l’auto d’adjudicació, on es valora « la salut financera de l’oferent SIC [del grup TVITEC] no ofereix dubtes, ja que compta amb uns fons propis de més de 50 milions d’euros, una xifra de facturació de 130 milions d’euros i un resultat de l’exercici de nou milions d’euros . Si s’analitza en paral·lel la situació de l’altre ofertant, es pot comprovar que el posicionament estratègic, econòmic i tècnic al mercat li és clarament desfavorable, sense que això suposi prejutjar l’eventual èxit del seu projecte en el futur. En el cas de SIC, aquest èxit no és un futurible, sinó una realitat».

Manteniment dels dos centres productius

Un dels aspectes que el sector majoritari de la plantilla de Cricursa que va votar favorablement a la proposta de TVITEC va assenyalar com a determinant a l’hora d’alinear-se amb la proposta d’aquesta empresa va ser «la clàusula de garantia d’estabilitat consistent a assegurar el manteniment dels dos centres de treball per un termini mínim de 36 mesos, sense efectuar modificacions substancials de les condicions laborals dels treballadors o trasllats, garantint aquesta permanència amb un compromís indemnitzatori mínim en cas de efectuar acomiadaments no imputables als treballadors». Una qüestió sobre la qual diferien de forma important les ofertes presentades per TVITEC i Brand Corner, doncs aquesta darrera preveia el tancament de les instal·lacions de Cricursa a Granollers.
Josep Pérez, advocat de Col·lectiu Ronda que integra l’equip assessor que representa el 84% de la plantilla de Cricursa, es mostra satisfet que la decisió del Jutjat Mercantil 6 de Barcelona coincideixi amb l’opció més votada per la plantilla i respecti la valoració que els treballadors i treballadores afectades en primera persona per la situació de la històrica companyia vidriera van expressar a les urnes. «La plantilla va apostar de forma clara per l’oferta que consideraven que atorgava majors garanties d’ocupació i de futur i el mateix han fet els responsables judicials del concurs -recorda l’advocat- però ara encara queda materialitzar aquesta esperança i, sobre tot, vetllar per la situació de les persones que almenys inicialment no puguin recuperar els seus llocs de treball fins que no es restableixin els nivells d’activitat previs al concurs». En aquesta mateixa línia, l’advocat de Col·lectiu Ronda destaca que TVITEC ha acceptat complementar els ingressos de les persones que es mantinguin en situació d’ERTO amb posterioritat a l’arribada dels nous propietaris, restituir els períodes de prestació per desocupació que hagin consumit durant el període de concurs i tornar a contractar en un termini de 24 mesos les persones que inicialment vegin extingit el seu contracte. «Són mesures importants per pal·liar la situació complicada i dolorosa que pateix la plantilla d’una empresa que abans de la pandèmia i de les dificultats financeres que ha experimentat en aquests darrers anys era un indiscutible referent mundial en un sector tecnològicament exigent i de gran valor afegit», remarca l’advocat. Per a Josep Pérez, «l’objectiu d’un concurs de creditors ha de ser salvar el major nombre possible de llocs de treball i crear les condicions per tal que es pugui recuperar l’activitat i els projectes de futur de la concursada. Creiem que aquests són els propòsits perseguits amb l’adjudicació de la unitat productiva a TVITEC».

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.