Balaguer regala al sardanisme de ponent la sardana ‘Sóc de l’oest’

L’obra és un encàrrec al músic David Esterri, conegut artísticament com ‘Lo Pardal Roquer’, i pretén ser un agraïment per la tasca de tot el sardanisme ponentí durant la capitalitat de Balaguer

La Paeria de Balaguer i l’Associació Balaguer Capital de la Sardana han volgut agrair la implicació de les agrupacions sardanistes i del sardanisme en general de les Terres de Ponent durant els actes de Balaguer Capital de la Sardana, a través de la sardana ‘Sóc de l’Oest. L’obra és un encàrrec al músic David Esterri, conegut artísticament com ‘Lo Pardal Roquer’, i pretén ser un agraïment per la tasca de tot el sardanisme ponentí durant la capitalitat de Balaguer.

La sardana ‘Sóc de l’Oest’ també serà la protagonista de la ballada que s’ha programat amb motiu de la Diada de Sant Jordi, i que es farà a la plaça del Mercadal. Aquest acte ha estat organitzat conjuntament per la Paeria i el Col·lectiu Sardanista de Balaguer, entitat que neix per a donar continuïtat a la tasca de promoció sardanista un cop acabada la Capitalitat de Balaguer.

Per aquesta jornada s’ha programat una selecció de les obres més populars, que estan dedicades a les terres de Ponent. Així, al costat de la sardana ‘Sóc de l’Oest’, s’hi podran ballar entre d’altres les cançons ‘Lleida Ciutat Pubilla’ de Ricard Viladesau, ‘Sardanes a Mollerussa’ de Josep Capell; ‘A Guissona’ de Joaquim Serra; ‘Lo pont de Balaguer’ de Dani Gasulla; o ‘Aires de Ponent’ de Maria Mercè Navarro.

La sardana continua després de la capitalitat

La Capital de la Sardana ha servit per posar en funcionament diversos projectes que tindran continuïtat després de la capitalitat. Un d’aquests projectes són els tallers de sardanes a les escoles, que s’ofereixen per segon any consecutiu a tots els centres educatius de la ciutat, amb el patrocini de la Paeria de Balaguer.

En aquest curs acadèmic participen al projecte les escoles Gaspar de Portolà, Vedruna, Àngel Guimerà, la Noguera i Escola Pia, oferint tallers de sis hores en horari lectiu. Els cursos són impartits per monitors del Pla Saltem i Ballem, i en aquesta edició hi participen un total de 172 alumnes de tercer i quart de primària.

Les ballades també tindran continuïtat després de la capitalitat. Des de la Paeria s’està treballant conjuntament amb el Col·lectiu Sardanista de Balaguer per concretar el calendari anual, en el que hi haurà la Cobla Reus Jove a la ballada del Miracle; la Bellpuig Cobla a la ballada del Dia Universal de la Sardana; la Cobla Tàrrega a la ballada de la Festa dels Anissets; la Cobla Onze de Setembre a la Diada nacional; i les cobles Selvatana i Maravella a les ballades de la Festa Major.

Del programa musical destaca la Cobla Maricel, a la ballada nocturna d’estiu; i la Cobla Vila d’Olesa al Concurs de colles sardanistes Trofeu Ciutat de Balaguer, que es farà a la plaça del Mercadal.

Finalment, l’Aplec de les Franqueses acollirà per primer cop una ballada conjunta de dues cobles. Les cobles Marinada i Vents de Riella s’aniran intercalant en aquesta ballada, que tindrà lloc al parc que envolta l’antic monestir cistercenc.

El calendari de ballades està coordinat pel Col·lectiu Sardanista de Balaguer, amb el patrocini de la Paeria, i la participació de d’altres institucions com el Consell Comarcal de la Noguera o l’Associació de Veïns del Centre Històric.

1 comentari

  • Ferran León

    Enhorabona Paeria i Col.lectiu Sardanista de Balaguer, per la gran programació de Balaguer Capital de la Sardana i els nous projectes previstos per a la continuïtat d’actes sardanistes a la Ciutat de Balaguer.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.