Trobada entre alcaldes i alcaldesses de la Noguera i l’ACM per compartir inquietuds i buscar propostes d’impuls dels municipis de la comarca

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluís Soler, la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, s’han reunit aquest dimecres a la tarda amb els alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Noguera. Els representants de l’ACM han participant en la sessió del Consell d’alcaldes, presidit per Miquel Plensa, alcalde d’Algerri.

Aquesta reunió forma part de les visites territorials que l’ACM està realitzant des de fa uns dies de forma telemàtica, a causa de l’emergència de la Covid-19. Així, la trobada ha servit per compartir inquietuds dels màxims representants dels 30 municipis de la comarca de la Noguera i exposar algunes de les propostes que cal activar per impulsar la reactivació dels pobles i ciutats després de la pandèmia.

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat que “l’Agenda Rural, o el què és el mateix, la sostenibilitat i l’equilibri territorial, seran una de les nostres màximes prioritats en aquest mandat”.

L’ACM ha recollit les propostes dels alcaldes i alcaldesses de la comarca de la Noguera, així com les seves preocupacions generades entorn de com gestionar noves situacions i requeriments vinculats a la Covid-19. El president de l’ACM també els ha avançat que, en el marc de la Pla de Mandat 2020-2024 de l’ACM, s’estan reorientant prioritats i algunes passen per crear nous espais per donar major assessorament i servei que ajudi a la gestió diària dels ens locals. També s’ha parlat de com combatre el despoblament en els petits municipis de la comarca, un tema que ja l’ACM està abordant a través del projecte d’arrelament iniciat a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local.

El president de l’ACM també ha recordat que l’ACM ja té diversos serveis que estan a disposició dels municipis. Així, ha explicat que molts municipis han rebut assessorament jurídic i tècnic arran de la Covid-19, però també per a resoldre dubtes en quant a normativa o qüestions del dia a dia dels consistoris. També molts d’ells ja fan ús de la vessant formativa de l’ACM, que ha permès en el que portem d’any formar a 19 tècnics i electes en un total de 20 accions formatives diferents.

Cal destacar, a més, que el 100% de municipis i el Consell Comarcal del la Noguera són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 14 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són el subministrament elèctric, les diferents pòlisses d’assegurances, i l’adquisició de desfibril·ladors, paper d’oficina i equips de multifunció. Un total de 35 ens en fan ús (30 ajuntaments, el Consell Comarcal i 4 ens depenents).

A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca 450 mascaretes tèxtils, 1.300 mascaretes quirúrgiques, 2.600 guants i 20 mascaretes FFP2. I també va afavorir la compra agregada de 600 mascaretes FFP2 a 2 municipis.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.