Tres alumnes de la Noguera premiats al Concurs Escolar ‘Parada Literària’ de l’ATM Lleida

parada

L’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM) de l’Àrea de Lleida ha lliurat avui els premis de la cinquena edició del Concurs Escolar Parada Literària, en un acte celebrat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida.

Els guanyadors de les diferents categories han estat els següents:

Expressió artística. “Ens movem en colors: dibuixa el transport públic”
• Grup-1 (Cicle Mitjà). Dibuix sobre el món del transport de persones. Tècnica lliure. Júlia Lasa de l’escola Països Catalans de Lleida.
• Grup-2 (Cicle Superior). Expressió plàstica lliure sobre la mobilitat sostenible. Naila Blanch, de l’escola Salvador Espriu de Vallfogona de Balaguer.

Expressió literària. Prosa. “Cròniques d’a bord: el transport públic en 40 línies”
• Grup-3 (1r Cicle d’ESO). Redacció. Anna González, de l’Institut La Mitjana de Lleida
• Grup-4 (2n Cicle d’ESO). Redacció. Júlia Fernández, de l’Institut de Ponts

Expressió escrita. “Quin model de mobilitat reflecteix la publicitat?”
• Grup-5 (Batxillerat i Cicles Formatius). Text d’opinió argumentada a partir de l’anàlisi d’anuncis publicitaris amb relació a les formes de mobilitat de la nostra societat. Jaume Creu, de l’Institut de Ponts

Expressió escrita. “Redacció lliure sobre la mobilitat sostenible”
• Grup-6 (Alumnes de la formació de persones adultes). Mª Dolors Santiveri, del Centre de Formació d’Adults de Tàrrega

Expressió fotogràfica. “Com ens movem?”
• Grup-7 (Pares i Mares). Fotografia la mobilitat sostenible, segura i saludable. Elena Garcia, mare d’un/a alumne/a de l’escola Pràctiques II.

Expressió literària. “Article d’opinió sobre la mobilitat sostenible”
• Grup-8 Article d’opinió (Professorat) Montserrat Aloy professora del CFA de Tàrrega.

El concurs Parada Literària forma part d’un projecte pedagògic, integral i transversal que té com a objectiu fomentar l’ús del transport públic i la mobilitat en bicicleta i a peu, en definitiva, la mobilitat sostenible i segura entre tota la comunitat educativa –alumnes, pares i mares i professors- per desplaçar-se habitualment per la ciutat i, especialment, fins a l’escola i l’institut.

En aquest sentit, cal destacar que la temàtica dels treballs gira entorn de la mobilitat sostenible, el transport públic i la reflexió sobre els models imperants de mobilitat en la societat, incloent així la mobilitat sostenible i segura dins dels projectes pedagògics dels centres i dels currículums educatius.

En la cinquena edició, hi ha pres part 14 centres educatius, tretze dels quals de les comarques integrades (corresponents al pla de Lleida) i, per primer cop, una de fora de l’àmbit, en aquest cas de la Cerdanya, l’escola Mare de Déu del Talló de Bellver de Cerdanya.

Precisament per incentivar la participació de les escoles de les comarques de muntanya, enguany, en aquesta cinquena edició, s’han canviat els premis, substituint el viatge amb el Tren dels Llacs per un pack familiar pel Parc Lúdic de Port Ainé, un espai on petits i grans poden gaudir d’activitats d’aventura a l’aire lliure a l’espai de les pistes d’esquí. Un obsequi que és possible gràcies a la col•laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, empresa pública titular d’aquest espai.

Des de fa tres anys, l’acte d’entrega de premis s’emmarca dins de la festivitat de Sant Jordi, tot i que aquest any s’avança un dia perquè la Diada cau en dissabte i, per tant, és un dia no lectiu per a les escoles. Situant l’entrega de premis en el marc de la Diada, es dóna una major visibilitat al premi, ja que aquesta és la jornada literària per excel•lència del país; contribuint des de l’escola i des d’un ens públic, com és l’ATM de Lleida, a la implicació de les noves generacions no només en la festa, sinó en el gust, l’estimació i l’afició per l’expressió literària i artística.

L’acte de lliurament de premis ha comptat amb la presència de la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, Maria Dolors Tella, la directora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Montserrat Macià, i el cap de secció de Serveis Educatius i Formació Permanent del Departament d’Ensenyament a Lleida, Francesc Blanch, a banda de representats d’Autocars Gamón, Autobusos de Lleida i Alsa, col•laboradors d’aquesta activitat.
Durant la seva intervenció, la presidenta del Comitè Executiu de l’ATM de Lleida i directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat, ha agraït la implicació de la comunitat educativa en aquest projecte pedagògic perquè “funcionen com una taca d’oli, estenent, en aquest cas, el concepte de la mobilitat sostenible a la resta de la societat”.

Tallers de lectura d’escriptors lleidatans per a alumnes de primària, secundària i batxillerat.

Per acompanyar el certamen i amb l’objectiu de participar un any més de les activitats de Sant Jordi, l’ATM de Lleida i el departament d’Ensenyament han organitzat durant tot el matí uns tallers de lectura en què escriptors lleidatans han llegit fragments d’obres seves a diversos grups d’alumnes de primària, secundària i batxillerat. Aquestes lectures s’han efectuat a bord d’un autobús històric de l’any 1966 que ha estat ubicat al C/ Vila de Foix, al costat de l’IEI. Han participat en aquests tallers de lectura: Josep Borrell, Emili Bayo, Francesc Culleré, Felip Gallart, Jaume Balcells, Ricard Bertran i Marcel Bonet.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.