Fan polseres, mocadors o centres de taula. Són puntaires, que a través del fil fan autèntiques obres a base de punts. Arribades d’arreu del país, 260 puntaires es van donar cita el passat diumenge a la Plaça Mercadal, una xifra que multiplica per dos el nombre de participants respecte l’any passat.

La trobada comptava amb puntaires d’arreu de la demarcació de Lleida i d’altres punts de Catalunya i la Franja d’Aragó. Una cinquantena d’agrupacions arribades d’Artesa de Segre, Juneda, Tàrrega, Les Borges Blanques, Térmens, Alfarràs, Manresa, Hostafranchs, Verdú o Reus van concentrar-se a la Plaça Mercadal de Balaguer.

Tot un èxit d’assistència aquest any consolidant d’aquesta manera un trobada que ja és tot un clàssic a les comarques de ponent. Des de la regidoria de cultura del mateix Ajuntament de Balaguer asseguren que aquets tipus d’esdeveniments són importants per la ciutat i que consoliden aquesta idea de cultura més transversal i on hi encaixen tot tipus de disciplines.

Moltes d’aquestes dones ja van començar en el món puntaire des de ben petites. Antigament no només se n’aprenia a casa sinó que també a l’escola les nenes feien classes de punt. Amb el temps moltes d’elles han trobat en aquests fils una passió per compartir moments amb amigues.

A les 11 del matí van posar fil a l’agulla a una exhibició multitudinària que aplegava dones però també alguns homes, que s’han endinsat en el mon puntaire per curiositat i ho han acabat convertint, en una afició i un remei.

Al llarg del matí la Plaça Mercadal de Balaguer es va omplir de curiosos que volien veure d’aprop com treballen aquestes amants del fil. El requisit indispensable és però, la paciència.

 

Totes aquestes obres però, quan es comencen, ja tenen un pretendent a qui anirà dirigit tota aquesta dedicació, il·lusió i les hores de treball .

Després de veure com treballen aquestes puntaires, és hora d’anar-se’n a fer punyetes. Però en el bon sentit de la frase, que té el seu origen, en els punys de les camises dels advocats, magistrats i jutges, que es feien amb brodats i puntetes. Era una feina lenta i difícil, en què calia invertir-hi moltes hores.

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.