El Parc Astronòmic del Montsec (PAM), gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha estrenat aquesta temporada tres nous telescopis portàtils per reforçar les activitats d’observació del cel durant les visites nocturnes familiars i abans que acabi l’any posarà en marxa el primer radiotelescopi, especialment important per a l’observació solar durant les visites diürnes, ja que permet observar objectes brillants com el Sol en moments de núvols. Aquestes són algunes de les novetats de la temporada 2025 del PAM, que s’han donat a conèixer avui en un acte a l’Institut d’Estudis Ilerdencs presidit pel president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Carles Ruiz Novella, i on hi ha participat també el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre Alcàzar, i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez Romero.
El director del PAM, Salvador Ribas Rubio, ha detallat les principals novetats, entre les quals el cartell del cicle “Música sota les Estrelles”, que ja arriba a la seva 15a edició, així com l’opció, per primera vegada, de reservar entrades amb un xec regal. A l’acte també hi han assistit el director i el director adjunt de Negoci i Estructura d’FGC Turisme, Enric Serra Teixidor i David Ros Sánchez, respectivament.
El president d’FGC ha destacat el paper de cohesió del territori que fan les explotacions turístiques d’FGC. “Les estacions de muntanya, els trens turístics, com el Tren dels Llacs en el cas de Lleida, i el Parc Astronòmic del Montsec, que és el millor centre de divulgació de l’astronomia del món, ens ajuden a generar oportunitats, llocs de treball, activitat econòmica i a fixar població”. Per a Ruiz, “els nous instruments per a l’observació del cel que hem incorporat al Parc Astronòmic i totes les activitats que es fan en aquest centre ens ajuden a reforçar aquest paper”.
Els tres nous telescopis portàtils Dobson, de 30 centímetres de diàmetre, estan a disposició de les persones visitants per a observacions visuals directes del cel durant les visites nocturnes de manera que la visió dels planetes i la Lluna es pot gaudir millor. Aquests telescopis se sumen als telescopis fixos situats a les cúpules i que, mitjançant càmeres, permeten observar aquells objectes que els nostres ulls no poden veure.
Els tres nous telescopis.
Una altra novetat rellevant en el camp de l’observació del cel serà la posada en marxa, abans de final d’any, del primer radiotelescopi del PAM. La incorporació d’aquesta infraestructura és un dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius d’FGC de l’any passat. Amb el procés de pressupostos participatius, Ferrocarrils implica i fa protagonistes els diferents grups d’interès de la companyia, tant interns com externs, en la decisió sobre una part del seu pressupost d’inversió.
El radiotelescopi, que es troba en la fase final de licitació, és de 3 metres de diàmetre i s’instal·larà al Parc de Telescopis del PAM, que és l’espai reservat per a l’observació del firmament, tant de nit com de dia. Està format per tres edificis amb cúpules astronòmiques i espai per a la instal·lació dels telescopis portàtils de l’Astronòmic.
El nou radiotelescopi permetrà observar el cel en altres rangs d’energia, fins i tot amb núvols, i serà especialment útil per a l’observació solar durant les visites diürnes. Un radiotelescopi permet observar el firmament amb un tipus de llum diferent de la visible: les ones de ràdio. Permet observar els objectes més intensos tant de dia com de nit i fins i tot en condicions meteorològiques adverses.
Cicle “Música sota les estrelles”
Durant la presentació també s’ha donat a conèixer el programa del cicle “Música sota les estrelles” del 2025. Aquesta exitosa proposta, fruit de la col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i la Casa de la Música Terres de Lleida – Orfeó Lleidatà oferirà un any més una fusió única d’astronomia i música en directe al planetari l’Ull del Montsec.
La programació de concerts per a aquesta temporada, que se celebrarà del 22 de juny al 15 de novembre, comptarà amb l’actuació de sis destacats artistes catalans, entre els quals es troben Manu Guix (13 setembre), amb concerts de música pop, o Mariona Escoda (22 juny), que presentarà el seu repertori en format acústic. La resta de concerts els protagonitzaran Juls (19 juliol), Kelly Isaiah (30 agost), Olga Zoet (11 octubre) i Judit Neddermann & Pau Figueres (15 novembre).
Isaiah durant la seva actuació.
Precisament, un dels talents del cartell d’enguany, Kelly Isaiah, ha ofert durant la presentació d’avui un tast musical de la qualitat artística que es podrà viure al Parc Astronòmic sota el cel estrellat. Les entrades a aquest cicle inclouen l’accés a les activitats del parc i ja estan disponibles al web parcastronomic.cat. Més informació del cicle i de tots els artistes que actuaran estan detallats en aquest monogràfic.
Actes destacats
Pel que fa a actes, un dels més destacats d’aquest 2025 serà la celebració del centenari d’Assumpció Català Poch, la primera professora i astrònoma de l’Estat, concretament a la Universitat de Barcelona, i primera dona en obtenir un doctorat en Matemàtiques (UB, 1970). Després de l’acte inicial que es va celebrar el mes de febrer a la UB, el PAM, que té el seu telescopi més gran amb el nom de Català, acollirà l’acte central el dia 14 de juliol, coincidint amb el dia del seu naixement.
El centenari d’Assumpció Català forma part de les commemoracions del Govern per al 2025, que anualment acorda els esdeveniments i personalitats que seran objecte de commemoració per part de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria d’aquests esdeveniments i personalitats que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans i catalanes.
A més d’aquest acte, el Festival d’Astronomia d’aquest any, que arriba ja a la seva 11a edició, estarà dedicat a l’astrònoma catalana. El festival, que se celebrarà a l’octubre, inclourà activitats diürnes i nocturnes per a tots els públics sota l’impressionant cel del Montsec.