Xarrada-col·loqui a Menàrguens sobre cognoms toponímics originaris de la Noguera i de Lleida al País Valencià

L’acte tindrà lloc aquest divendres 15 de juliol a les 21.00 i correrà a càrrec del periodista alacantí Antonio Teruel

Aquest divendres 15 de juliol a les 21.00 hores el bar de les Piscines Municipals de Menàrguens acollirà la xarrada-col·loqui “De Menargues a repoblar les terres del sud. Pobles de la Noguera i de Lleida que són cognoms al País Valencià”, a càrrec del periodista alacantí Antonio Teruel, que parlarà d’un vincle molt singular existent entre les terres del Ponent català i el País Valencià: pobles d’un territori que han esdevingut cognoms a l’altre.

A terres valencianes hi ha a l’actualitat més de 150 llinatges que es corresponen amb algun nom de lloc de l’actual província de Lleida, i que són portats per vora 230.000 persones. És a dir, vora un 4,5% de la població valenciana té aquesta referència lleidatana al seu DNI.

Bona part d’aquests cognoms fan al·lusió a topònims de la comarca de la Noguera, com és el cas de Menàrguens, que té la singularitat afegida de ser l’origen de dos cognoms diferents, presents a l’extrem més meridional del País Valencià: un que manté la grafia primgènia del poble Menargues, i un altre castellanitzat de Menárguez. Tots dos sumen vora el doble d’habitants que té ara mateix Menàrguens. Però a més, hi ha molts altres indrets de la Noguera que han donat lloc a cognoms valencians, alguns d’ells molt freqüents en zones molt concretes o fins i tot presents a tot el territori. Balaguer, Camarasa, Ivars, Agulló, Alberola, Alòs, Ribelles, Cubells o la mateixa Noguera en són només alguns exemples. I molts altres cognoms es corresponen amb llocs de la Segarra, el Segrià, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues o el sud del Pallars Jussà.

En aquesta xarrada, Antonio Teruel ens parlarà amb deteniment d’aquest fenomen i de la seua dimensió, i dels vincles entre territoris que han sorgit o que es poden crear a partir d’aquesta coincidència entre toponímica i onomàstica. Teruel, natural d’Ibi, a la comarca de l’Alcoià, és periodista al diari Información d’Alacant i va començar a investigar entorn d’aquest tema al 2013, amb la realització d’un reportatge. Al llarg d’aquests anys ha anat aprofundint-hi, alhora que ha anat establint forts vincles personals amb les terres de Ponent.

L’acte pretén ser una trobada informal per a parlar sobre aquesta relació entre Lleida i el País Valencià, que va molt més enllà de l’afinitat lingüística i que és encara desconeguda per a bona part de la població. La cita està organitzada per la cervesera menarguina La Vella Caravana i ha estat possible gràcies a un fill de Menàrguens que ara resideix a Alacant, on ha descobert l’existència dels cognoms al·lusius al seu municipi d’origen i ha entaulat relació personal amb Antonio Teruel.


Informa: Redacció

1 comentari

  • Pipito

    “De Menargues a repoblar….”
    Deu faltar una “n” en algun lloc, oi?

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.