Vilanova de Meià enterra els tres soldats republicans morts a les trinxeres de la Guerra Civil

El funeral ha estat presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella

La consellera de Justícia Ester Capella ha visitat aquest dimarts al matí el municipi de Vilanova de Meià, a la Noguera, on han estat enterrats els tres soldats republicans que van ser recuperats de les trinxeres l’any 2017. Les seves restes descansen al cementiri municipal 80 anys després de la seva mort després en no haver estat reclamades ni identificades d’acord amb la Llei de fosses.

Capella, que ha presidit el funeral, parlava d’un acte de memòria democràtica i assegura que la història d’aquests tres soldats no ha acabat ja que es conserven les seves dades genètiques. També ha fet una crida a la ciutadania per ajudar a identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil a Catalunya.

La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que actualment depèn del Departament de Justícia, va posar en marxa el 2017 el Pla de fosses, que estableix i prioritza un calendari d’excavacions amb l’objectiu de contribuir a la recuperació de la memòria democràtica. A Catalunya hi ha 517 fosses localitzades i se n’han obert 42, 17 de les quals l’últim any i mig, a partir del Pla de fosses. El Programa d’identificació genètica ha identificat cinc víctimes

Els arqueòlegs van trobar els tres individus a la fossa de Rams, en una zona on hi havia trinxeres de la Guerra Civil. Els soldats haurien mort durant l’entrada dels rebels a Vilanova de Meià a finals de l’any 1938 en un dels punts claus de la resistència republicana.

Coneixem les quatre noies balaguerines que han superat el 13 sobre 14 a les Proves d’Accés a la Universitat. Elles són la Marina, la Maria i la Mireia i de l’INS Ciutat de Balaguer, i la Maria de l’Institut Almatà.


Informa: Anna Requena

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.