Una guia audiovisual permetrà conèixer la Cova del Tabac de Camarasa des del mòbil

L’aplicació mostra en realitat augmentada mixta les pintures rupestres Patrimoni Mundial de la Unesco

Una guia audiovisual permetrà conèixer la Cova del Tabac de Camarasa (Noguera) des del mòbil. La web-app ‘Orígens’ pretén acostar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional en l’exploració del patrimoni natural i cultural. En aquest sentit, destaca que es podran veure a través de la realitat augmentada mixta les pintures rupestres Patrimoni Mundial per la Unesco que hi ha a l’interior de la cavitat, així com obtenir informació detallada de les mateixes. La cova està tancada al públic i només s’hi pot accedir fent reserva. La mesura es va adoptar després d’actes vandàlics que posaven en risc les pintures.

La guia audiovisual és un nou producte basat en el concepte ‘Globalwalks’, passejades globals o integrals, que se centren en un criteri de no modificació de l’entorn, amb la implementació de les TIC, les quals pretenen acostar al turisme una experiència científica, didàctica, integrada i emocional en l’exploració del patrimoni natural i cultural que envolta la Cova del Tabac i l’espai de memòria del Merengue, ambdós a Camarasa.

El director del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic CEPARQ i cap del projecte, Rafel Mora, ha explicat que, gràcies a aquesta nova aplicació –d’accés lliure i gratuït – els visitants que facin el seu recorregut a la Cova del Tabac i a l’espai del Merengue podran gaudir, a través dels seus dispositius mòbils i de forma autònoma, de les dues noves rutes que es proposen des del Centre Espai Orígens de Camarasa: ‘El Camí a la Cova del Tabac’ i ‘A les trinxeres!’, visita a l’espai de memòria del Merengue.

Es tracta de donar a conèixer la nova ruta a la Cova del Tabac que ofereix als futurs visitants diferents punts d’interès fins a arribar a la cavitat. Els visitants podran gaudir i apreciar diferents aspectes del paisatge, flora, fauna, història, entre d’altres que envolten a la Serra del Mont-Roig. Un cop arriben a la cavitat podran gaudir d’informació de geologia, paleontologia i arqueologia.

S’hi accedeix des de qualsevol navegador web a l’enllaç https://digit.extended.uab.es/app/ i s’hi pot seleccions la ruta a realitzar així com l’idioma (català, castellà, anglès o francès). Un cop seleccionada la ruta, per accedir als continguts de cadascuna hauran de llegir els diferents QR que estan disposats als recorreguts. Un cop dins, els visitants tenen la llibertat d’escollir què volen veure, en quin ordre i en quin moment ja que, a diferència d’altres apps o audioguies, no es tracta d’una app tancada on cal visualitzar tots els materials per accedir als següents.

En el cas de la ruta que es proposa per a la visita a les trinxeres de l’espai de memòria del Merengue, els visitants podran recrear durant el seu recorregut els fets esdevinguts en aquest espai mitjançant imatges i música de l’època que els permetrà fer un viatge en el temps per visualitzar aquest espai històrica.

La proposta és un projecte conjunt de l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Camarasa, i ha comptat amb el suport i col·laboració del Departament de Cultura, el Geoparc Orígens i Intereg Poctefa-Patrim+.

Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.