Sant Llorenç de Montgai limitarà l’aparcament als visitants a tot el nucli urbà a l’estiu, els caps de setmana i festius

L’alcalde pedani diu que el poble no pot absorbir el ‘boom’ de turisme que hi ha hagut arran de la pandèmia

Sant Llorenç de Montgai, a Camarasa (Noguera), només permetrà l’estacionament de vehicles al nucli urbà als seus veïns amb l’objectiu d’ordenar el trànsit, després que en els darrers anys el nombre de turistes que visiten el poble i el seu entorn hagi crescut considerablement. L’alcalde pedani, Jose Ruiz, assegura que no poden absorbir aquest “boom” turístic i que això provoca que sobretot durant els mesos d’estiu, caps de setmana i dies festius, als carrers s’hi vegin nombrosos vehicles aparcats damunt la vorera o al davant dels garatges de les cases. Aquest mes s’aprovarà el decret per regular el trànsit fins al 30 de setembre i al gener entrarà en vigor l’ordenança definitiva. La mesura preveu sancionar amb 100 euros els infractors.

L’entorn natural de bosc i el pantà de Sant Llorenç de Montgai que voreja aquest poble d’uns 200 habitants atreuen cada any milers de visitants. Arran de la pandèmia, però, el nombre de turistes s’ha disparat i des de la població asseguren que no poden absorbir les desenes de vehicles que cada setmana hi arriben.

En especial, durant els caps de setmana d’estiu a la carretera LV-9047, que travessa Sant Llorenç de Montgai, s’hi poden veure cotxes estacionats a les dues bandes del carrer, damunt la vorera impedint el pas dels vianants o aparcats davant dels garatges de les cases dels veïns. Ja s’han donat casos de retrovisors trencats i d’altres topades entre vehicles, i des del poble també denuncien l’incivisme d’alguns visitants que orinen a la via pública, posen la música a tot volum i fan soroll.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Camarasa està preparant un decret que preveu aprovar aquest mes per limitar l’aparcament als visitants dins del nucli urbà fins al 30 de setembre. I a partir de l’1 de gener de 2023 entrarà en vigor l’ordenança definitiva que limitarà l’aparcament tots els caps de setmana de l’any, dies festius i els mesos d’estiu des de l’1 de juny fins al 30 de setembre.

La mesura dicta que només podran estacionar al poble els vehicles i motocicletes dels habitants i empreses de Camarasa i de Sant Llorenç de Montgai, tret d’algunes excepcions. De fet, els veïns ja han començat a demanar a l’Ajuntament de Camarasa les targetes distintives que donen dret a estacionar al poble i que s’han de col·locar en un lloc visible del cotxe.

La resta de persones que vulguin aturar-se al municipi hauran de deixar el vehicle als aparcaments gratuïts que el consistori ha habilitat a les entrades del poble. La normativa preveu sancions de 100 euros a les persones que l’incompleixin i la competència per denunciar i multar els infractors és dels Mossos d’Esquadra i del personal de vigilància de l’Ajuntament de Camarasa.

L’alcalde pedani de Sant Llorenç de Montgai i regidor de Medi Ambient de Camarasa, Jose Ruiz, sosté que calia “regularitzar l’aparcament” per posar “ordre” i millorar la seguretat dins el nucli urbà. Reconeix, però, que és un “canvi molt bèstia” per als habitants i que caldrà “un canvi de mentalitat i fer pedagogia”.

Pel que fa a aquest canvi de mentalitat, Ruiz també ha destacat que cada vegada hi ha més persones que arriben al poble en tren i que, precisament, des de l’Ajuntament volen fomentar l’ús del transport públic. “Estem mirant de fer el municipi una mica més sostenible, més familiar, més tranquil i que, en definitiva, estigui més valorat i cuidat”, ha conclòs.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.