PLANTA estrena la primera instal·lació permanent a l’Estat de l’artista japonesa Chiharu Shiota

Amb pedres i cordills ‘In the beginning was…’ s’inspira en l’entorn industrial de la gravera de Sorigué a Balaguer

El projecte PLANTA de la Fundació Sorigué ha presentat aquest dijous la primera instal·lació permanent a l’estat espanyol de la prestigiosa artista Chiharu Shiota. Es tracta de l’obra ‘In the beginning was…’ que ha estat creada específicament per a PLANTA i s’inspira en el so de les pedres caient a les muntanyes de grava. Per això, l’artista ha utilitzat per primera vegada la pedra com a element fonamental de la seva obra. Shiota ha explicat que per ella la pedra és “l’origen de tot” i que entén que els cordills que les uneixen en aquesta obra són les “connexions” que hi poden haver entre uns i altres. PLANTA té previst tornar a obrir al públic l’exposició d’obres a partir del pròxim 12 de juny.
Chiharu Shiota, present aquest dijous a Balaguer, ha parlat de les sensacions que ha viscut preparant aquesta instal·lació després de superar un càncer. En aquest sentit ha recordat que de petita volia ser pintora però que dibuixava amb cordills. Uns cordills que ara són els protagonistes de la seva obra i que no relaciona amb una perspectiva de gènere sinó que els concep com a “connexions” entre uns i altres.

De la seva banda, la presidenta de Sorigué, Ana Vallés, ha posat en valor el fet que l’artista japonesa ha fet servir per primera vegada en una instal·lació permanent la pedra com un element clau. Segons Vallés, per Shiota la pedra és “la metàfora de l’origen”, mentre que per a la Fundació Sorigué, és l’origen del grup empresarial vinculat a les activitats que porten a terme en l’àmbit del treball amb la pedra i l’asfalt. Vallés també ha destacat que l’edifici que acull la instal·lació de Shiota té 6 metres d’alçada i s’ha fet “d’acord” amb l’estudi de l’artista. S’ha integrat amb l’edifici de Minerologia que hi ha a l’explotació empresarial.

L’obra parteix, d’una banda, a l’origen de l’univers; la densa trama formada per fils i pedres, que vol ser una evocació del cosmos, a través del qual l’artista fa prendre consciència de la fragilitat humana. És en aquest sentit, Shiota al·ludeix a l’origen del propi grup empresarial.

La instal·lació culmina un projecte iniciat el 2015 amb l’exposició temporal a la Fundació Sorigué sota el mateix títol ‘In the beginning was…’, i que ha evolucionat fins a la presentació d’aquest dijous de la seva primera instal·lació permanent a PLANTA, que suposa a més la primera d’aquestes característiques a l’estat espanyol.

El nou site-specific conviurà a PLANTA amb espais que alberguen l’obra dels artistes William Kentridge, Anselm Kiefer, Bill Viola, Antonio López i Juan Muñoz. Després de la inauguració d’aquest dijous, la fundació té previst reobrir aquests espais al públic en general el pròxim 12 de juny. Caldrà fer una reserva prèvia a través d’Internet i es faran recorreguts específics. La pandèmia i les restriccions que n’han derivat ha condicionat la possibilitat de visitar aquestes obres fins ara.

Chiharu Shiota és una de les artistes de major prestigi internacional reconeguda per explorar les relacions entre la memòria i la pèrdua a través de la creació de commovedors ambients que representen l’espai entre el món interior i exterior de l’artista. Recentment ha participat en algunes de les biennals més importants com ara les de Moscou, Sydney, Lió i Venècia, per a la qual va realitzar el Pavelló del Japó en la seva 56a edició.

Recentment ha exposat la seva obra en una mostra monogràfica al Mori Art Museum de Tòquio (2019), i en la retrospectiva Linhas da Vida, que ha itinerant pels centres d’art més important del Brasil.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.