Vacances digitals

Marc Solanes

Aquest és el primer estiu en què, per llei, les empreses no poden molestar els treballadors. La nova Llei orgànicade protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, en vigor des del desembre passat, preveu el dret dels treballadors a la desconnexió digital, per tal de garantir el respecte al seu temps de descans, de permisos i de vacances. Segons els estudis, un 60% dels treballadors atén trucades o correus durant el temps de lleure, una xifra que ascendeix al 90% en el cas dels directius.

La normativa obliga ara les empreses a adoptar polítiques internes en què es concreti l’exercici d’aquest dret i s’adoptin les accions de formació i de sensibilització necessàries per tal de potenciar un ús raonable de les eines tecnològiques que eviti el risc de fatiga informàtica. En aquests protocols s’hi poden preveure casos de força major que exceptuïn la desconnexió.

De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va acordar en la seva darrera assemblea incloure la síndrome del treballador cremat (burnout) a la llista de les malalties laborals. Aquesta patologia, generada per l’estrès crònic al lloc de treball, pot ser provocada, entre altres factors, per la pressió que genera en algunes persones una constant connexió amb la feina.

La prevenció d’aquest risc és positiva per al treballador però també per a l’empresa, ja que una millora del clima laboral redundarà en benefici de la seva productivitat. Ho saben companyies com la francesa AXA o la sueca Ikea, els convenis col·lectius de les quals preveuen que els seus empleats no contestin missatges o trucades fora d’horari, o l’alemanya Volkswagen, que va implantar un sistema de bloqueig d’accés al correu electrònic entre les 18:15h i les 7h.

Els canvis, que novament venen del nord, seran de difícil aplicació en els teletreballadors, els professionals liberals o els autònoms. Però suposen un pas important en la necessitat imperiosa de regular les noves tecnologies i les implicacions que tenen en tots els àmbits de les nostres vides.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.