Les perruqueries obren de forma desigual malgrat l’allau de clientes i amb molts dubtes sobre els protocols

Grans cadenes com Raffel Pagés funcionen al 30% de rendiment i als locals més petits demanen “paciència”

Pla mitjà d’una clienta a la perruqueria Raffel Pages en el primer dia obert després del confinament. Imatge del 4 d’abril de 2020. (Horitzontal)

Fer-se les metxes el primer dia que poden reobrir les perruqueries no és senzill. El sector ha aixecat la persiana aquest dilluns de forma desigual arreu de Catalunya. Els establiments més grans, com els Raffel Pagès, han obert un 80% de les perruqueries però admeten que el rendiment només serà el 30% de l’habitual. Les perruqueres autònomes o amb centres més petits admeten a l’ACN molts dubtes sobre com cal treballar, tan si han optat per obrir com si no. Critiquen que l’administració faci normatives “a correcuita” sense protocols clars de seguretat, i avisen que les franges horàries per a la gent gran, per exemple, fan molt “complicat” atendre totes les clientes. “Paciència, cada dia una”, diu la Maria Luisa, de Total Look a Ripollet.

La propietària de la perruqueria Total Look explica que ha adquirit capes i tovalloles d’un sol ús i líquid hidroalcohòlic perquè tots els clients puguin desinfectar-se les mans quan entrin a l’establiment. “Han de venir amb cita prèvia, d’una en una i han de portar guants i mascareta”, apunta.

Calafell assegura que en els darrers dies ha rebut moltes trucades i ha apuntat que està treballant a tota màquina per donar-hi resposta. “Jo estic sola i m’he hagut d’organitzar”, assegura. Admet que el cas de les persones grans és el més complicat: “Només poden venir de deu a dotze i hi ha moltes interessades, hauran de tenir molta paciència”, afegeix.

Calafell va tancar el negoci el passat mes de març i va acollir-se a les ajudes del govern espanyol. “El fet de tenir local propi i de no tenir cap treballador a càrrec ha fet que la situació no hagi estat tan greu, però d’altres perruquers ho estan passant molt malament”, reconeix.

Treballadores en ERTO

Cinta Pastor, propietària de la perruqueria Ribbon de Sabadell, explica que ha ajornat la reobertura fins dilluns de la setmana vinent perquè considera que no han tingut prou temps per prendre les mesures de seguretat pertinents. “Som un sector de risc i trobem molt precipitat que dijous s’anunciés que podríem tornar a treballar dilluns i que fins diumenge a la nit no es publiquessin al BOE quins protocols havíem de seguir”, critica.

Amb tot, ha explicat que fa dies que van començar a adquirir mascaretes per a les empleades i els clients, guanys, tovalloles i capes d’un sol ús, una màquina d’ozó per sanejar l’aire del local, un termòmetre làser per prendre la temperatura i fins i tot unes mampares per la recepció i la zona de rentar el cap. “Hem invertit més de 2.000 euros en tot aquest material”, comenta la perruquera.

Tot i no tornar a la feina aquest dilluns, Pastor afirma que han començat a contactar amb els clients habituals per atendre la demanda. “Hi donarem resposta per fases, primer atendrem les persones que han de tallar-se el cabell o tenyir-se i després a la resta”, detalla.

La plantilla d’aquest establiment està formada per set empleades. A causa de la pandèmia la perruqueria va aplicar un ERTO que va afectar-les a totes. A partir de dilluns començarà a aixecar-se: “Preveiem que inicialment torni a la feina el 30% de la plantilla”, comenta Pastor.

La cadena Raffel Pagès ha obert un 80% de les 85 perruqueries de l’empresa, amb un 60% del personal. “Anirem incorporant treballadors a mesura que veiem que econòmicament és sostenible i laboralment pot ser rendible”, ha assegurat la responsable dels salons a Barcelona, Carolina Pagès. Pagès ha demanat al govern espanyol allargar els ERTO més enllà de l’estat d’alarma i permetre una reincorporació progressiva de la plantilla.

“Falta de respecte” de l’administració

Seguint la recomanació de la Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa (Fedcat) i davant la manca d’un protocol oficial de seguretat específic per al sector, la perruqueria Cromm de Lleida també ha optat per no obrir. La seva propietària, Anna Costa, sosté que només amb les mesures que recull el BOE, les perruqueries “no poden donar una total seguretat” als seus clients, ni tampoc garantir-la als treballadors.

En aquest sentit, considera una “falta de respecte” cap al sector que ara hagin de reobrir “a correcuita” i, per això, reclama que des de l’Estat es concreti un protocol de seguretat amb mesures específiques per als perruquers. La perruqueria Cromm preveu tornar a rebre clients a partir del 12 de maig –el dia 11 és festiu a Lleida-, ja en la fase 1 de la desescalada. Costa considera que aquest fet els “dona més seguretat”, ja que “l’aforament pot ser més distès”, tot i que això no vol dir que no donin igualment cita prèvia i apliquin totes les normes i mesures de seguretat. A més, confia que llavors ja puguin disposar del protocol que reclama.

D’altra banda, destaca les pèrdues econòmiques que suposarà haver tingut tancada la perruqueria prop de dos mesos. Durant aquest període, Costa, que és autònoma, ha fet un cessament de l’activitat, i ha hagut d’aplicar un ERTO a les treballadores que tenia contractades, mesures que aixecarà quan reobri. Tot i això, remarca que ha hagut de continuar pagant factures a proveïdors i de subministraments com ara la llum, malgrat que alguns impostos els podrà pagar més endavant però “s’han de pagar igual”. La responsable de Cromm també critica que les perruqueries hagin de pagar un IVA del 21% i reclama a l’Estat tornar al 8% d’anys enrere tenint en compte que és un servei de “primera necessitat”.

Més costos, preus més alts?

Pel que fa als costos associats a la protecció extra, les perruqueries consultades per l’ACN a Madrid afirmen que mantenen les tarifes. Algunes obliguen a contractar serveis com la neteja del cabell o apunten a la possibilitat de cobrar un ‘kit de protecció’ al client per cobrir el cost del material de protecció. Tanmateix, diversos establiments consultats descarten aplicar sobrecostos al client i afirmen que tenen dificultats per trobar material de protecció i recomanen als clients que vinguin equipats amb les seves mascaretes i guants.

A la perruqueria ‘AreYouReady?’ del centre de Madrid, mantenen les tarifes però demanen al client que es faci un tractament de “desintoxicació” que costa 10 euros abans d’oferir-li qualsevol altre servei, segons explica la directora del centre Jessica Rodríguez, que destaca “l’esforç” del sector, que té “importants” despeses però menys ingressos. Rodríguez afirma que altres perruqueries, en lloc d’obligar a contractar un tractament extra, cobren al client el cost de les mascaretes, guants o tovalloles d’un sol ús.

En canvi, la propietària dels quatre salons ‘Lola Aranda’ de Madrid, Virginia Carmona, descarta aplicar qualsevol sobrecost al client o obligar-lo a fer un tractament extra. Explica que l’objectiu és “fidelitzar-lo” i, per això, també mantenen les tarifes. Tanmateix, Carmona apunta que és un “problema” per als comptes poder atendre menys clientela amb el mateix personal i destaca la feina que estan fent per mantenir les condicions de seguretat.

A les perruqueries Raffel Pagès, l’empresa ha decidit “repercutir” el cost de les mascaretes i guants amb cinquanta cèntims en cada servei. Per tenir preparats els vint establiments propis, l’empresa ha invertit entre 6.000 i 8.000 euros en Equips de Protecció Individual (EPI). En concret, han comprat 200 garrafes de cinc litres de gel desinfectant, mascaretes i guants per a cada treballador i bates d’un sol ús per a les clientes.

A més, les mesures de seguretat recollides en el pla de desescalada els han obligat a augmentar les distàncies entre els clients, amb una reducció de la capacitat de fins al 30%. Tot i això, cada perruqueria de la cadena té, de mitjana, una llista d’espera de 150 persones. Malgrat l’allau de clients, Pagès espera un descens de la facturació anual d’entre un 20% i un 30% anual, després de créixer un 2% el 2019.

Màxima seguretat als centres d’estètica

Els centres d’estètica també estan autoritzats a reobrir aquest dilluns. Ana Espinar, propietària del negoci Oxygen y Ana de Sabadell, explica que ha implantat un ampli ventall de mesures per garantir la seguretat de la seva clientela i la seva pròpia.

“M’he informat i he adoptat les accions que he cregut necessàries, fent servir el sentit comú”, ha indicat Espinar que ha lamentat que no existeixi una normativa clara que defineixi quins protocols cal seguir. “Tots els clients han de desinfectar-se les sabates quan arriben i han de portar mascareta”, comenta l’esteticista que assenyala que també ha adquirit una pantalla facial per utilitzar-la en aquells tractaments que impliquen més contacte com ara les neteges facials.

A banda, ha plastificat totes les camilles, les butaques i seients i ha demanat a les clientes que acudeixen al centre per depilar-se que portin una bossa de casa per guardar la seva roba.
“S’ha de venir amb cita prèvia i ser molt puntual perquè entre client i client desinfectem el local”, ha explicat. Alhora, ha dit que aquesta primera setmana només es faran serveis essencials com depilacions, manicures i pedicures.

La propietària d’aquest petit negoci afirma que a causa de la covid-19 ha hagut de prescindir d’una treballadora que tenia.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.