Les excavacions al Pla d’Almatà continuen descobrint informació sobre la Balaguer andalusina

S’està intervenint en les restes d’una de les cases de l’antiga ciutat, la qual està aportant dades com la presència de paviments de guix

Durant tot el mes de maig es durà a terme una nova campanya d’intervenció arqueològica al jaciment andalusí del Pla d’Almatà de Balaguer (segles VIII-XII). L’excavació està coordinada per la dra. Helena Kirchner i la du a terme l’equip de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració del Museu de la Noguera (Àrea de monuments i jaciments arqueològics de la Paeria de Balaguer.) Aquesta excavació forma part del projecte quadriennal de recerca finançat per la Generalitat de Catalunya “Arqueologia d’una ciutat andalusina: Madîna Balaghí (Balaguer, La Noguera)  2022-2025”  i del projecte finançat per l’European Research Council “Re-thinking the Green Revolution in the Medieval Western Mediterranean (6th-16th centuries)” .

Actualment s’està intervenint a l’àrea del Parc Arqueològic del jaciment, on s’està excavant les restes d’una de les cases de l’antiga ciutat. Concretament la Casa 15, la qual està aportant algunes dades singulars com la presència de paviments de guix que fins ara no havien estat documentats.

La participació en el projecte europeu suposa, a més de finançament, la possibilitat d’accedir a diferents tipus d’analítiques que permetran ampliar abastament el coneixement que tenim sobre els habitants de la ciutat andalusina, i així poder establir comparacions amb altres jaciments de cronologies similars o aproximades. En aquest sentit, l’any passat es va fer lectura d’una tesi doctoral que tenia com a part de la seva base les excavacions que s’han fet des del 2019 als cementiris del Pla d’Almatà. L’autora de la tesi, la dra. Júlia Olivé Busom, forma part de l’equip director del projecte quadriennal de recerca i en aquest estudi establia dades fonamentals per conèixer de primera mà els habitants de Balaguer als segles IX, X i XI.

La vinculació amb la Universitat Autònoma de Barcelona també ha convertit el jaciment en Campus Arqueològic, fet que permet la presència d’estudiants en les intervencions. La campanya del Campus es durà a terme la primera quinzena de setembre.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.