Les Avellanes celebra la 4a edició de la Firal de la Sal

La sal ha estat la gran protagonista d’aquest diumenge a Les Avellanes (Noguera) en motiu de la 4a edició de la Fira de la Sal, ‘Sal de Contraband’. Els visitants han pogut conèixer aquest producte autòcton i passejar pel mercat de productes artesanals i exposicions d’autors locals, entre altres. L’alcaldessa del municipi, Lídia Ber, ha explicat que la fira està dedicada a la sal perquè “és l’element que uneix als quatre nuclis que formen el poble”. Aquests nuclis són Les Avellanes, Tartareu, Vilanova de la Sal i Santa Linya. Les salines de Vilanova de la Sal daten de l’època medieval i actualment només en queda una, el Salí de Privà.

L’alcaldessa s’ha mostrat “molt contenta” de que la Fira hagi arribat a la seva 4a edició i també ha agraït que “finalment el temps hagi acompanyat”. També ha explicat que, a banda de donar a conèixer la sal, la Fira també va néixer per promocionar el municipi i perquè “la gent de fora vingui a conèixer el nostre paisatge, la nostra gent i els nostres productes”.

En aquesta edició hi han participat les salines del Salí de Peralta de la Sal, a Osca, el Salí de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, i el Salí de Privà de Vilanova de la Sal, l’únic del municipi. El gestor d’aquest darrer és el Miquel Marcelino que ha destacat la importància d’aquest producte com a element “aglutinador del municipi i de la zona”. Tot i la dificultat per quantificar els quilos de sal que es venen durant la jornada, Marcelino ha assegurat que és “una de les fires on més se ven” afegint que “al ser la Fira de la Sal, la gent es queda amb l’element i ve aquí a buscar-la”.

La Salina de Privà es va recuperar l’any 2004 i al 2010 va començar a comercialitzar el producte. En l’actualitat produeix uns 3.000 quilos de sal anuals, la majoria dels quals es venen a fires i a ramaders del territori. Marcelino ha explicat que es tracta d’una sal “molt bona, molt mineralitzada i totalment natural” perquè no es tracta sinó que “només s’evapora l’aigua i es recull la sal”. També ha dit que és una sal “per a gourmets” que s’ofereix amb diverses varietats com pot ser herbes, bolets o tomata. Els beneficis que s’obtenen es destinen a “posar en valor les salines”, ha conclòs.

El Mercat de la Fira de la Sal ha comptat amb una trentena de parades de productes de proximitat i artesanals. També s’ha complementat amb una exhibició de música country, tallers i jocs per als infants i diverses exposicions d’artistes del municipi i de tractors antics. La Fira ha posat el punt i final amb un dinar de germanor solidari a favor de la planta de pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

La fira ha estat inaugurada pel Director dels Serveis Territorials d’agricultura, Ferran de Noguera, la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach i el president del Consell Comarcal, Miquel Plensa, que han acompanyat l’alcaldessa del municipi Lidia Ber i altres autoritats comarcals i provincials.


Informa: Redacció Foto: Diputació de Lleida

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.