La primera prova d’alerta d’emergència a les comarques de Lleida arriba a la majoria de mòbils amb retard

Protecció Civil demana omplir l’enquesta per detectar els problemes del sistema i buscar solucions

Una alarma ha sonat als mòbils de la demarcació de Lleida aquest migdia en la primera prova feta per Protecció Civil a Catalunya per alertar de possibles emergències. L’alerta però, ha arribat més tard del previst i no ha sonat en tots els dispositius. El subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha informat que hi ha hagut problemes tècnics quan l’avís s’ha fet simultàniament a tot el territori lleidatà i que, en canvi, sí que ha funcionat quan l’alerta s’ha enviat per comarques. Pel que fa als ciutadans que no han rebut l’alerta, Delgado demana que s’assegurin de tenir activat el permís per a aquests avisos i que, si ja el tenien activat i el mòbil no ha sonat, n’informin a través de l’enquesta per analitzar-ho.

La directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany; juntament amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; el director dels serveis territorials d’Interior, Xavier Garrós, i el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, han fet seguiment de la prova des de la Delegació del Govern a Lleida, acompanyats de l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo.

Un cop fet l’enviament, cap a les 11.30 h i fins a les 12.15 h un total de 1.200 ciutadans han respost l’enquesta per comprovar si s’ha rebut o no el missatge. El 86% (1.027) han respost que han rebut el missatge, mentre que el 14% (173) han respost que no l’han rebut, tot i que algunes de les respostes s’han rebut des de fora del territori on es feia la prova, expliquen des del Govern.

De la informació del conjunt d’observadors (policies locals, mossos d’esquadra, associacions de voluntaris de protecció civil municipals, tècnics de protecció civil municipals i comarcals, tècnics d’empreses de distribució distribuïts en zones muntanyoses, tècnics d’empreses ferroviàries…) que han informat a la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT i que eren distribuïts pel territori es desprèn que el missatge s’ha rebut en tots els punts de la geografia, fins i tot en zones muntanyoses amb poca cobertura.

Amb tot, hi ha hagut zones amb bona cobertura i que, en el mateix espai, alguns telèfons han rebut l’alerta i d’altres no. També hi ha hagut casos en què el missatge s’ha rebut dues vegades, primer en versió català-castellà i posteriorment en català-anglès, quan només n’haurien d’haver rebut un en funció de la configuració del dispositiu. Aquestes proves serviran també per comprovar si els usuaris de totes les operadores telefòniques reben els missatges o hi ha alguna situació que es pot millorar.

El telèfon 112 ha atès fins les 12 h un total de 203 trucades de ciutadans que volien informació relativa a la prova o bé que no sabien que es duia a terme avui. D’aquestes, 94 (47%) s’han fet des del Segrià, 28 des de laNoguera, 18 des de l’Urgell i 14 des de la Val d’Aran. Per municipis, des de Lleida se n’han fet 72, des de Balaguer, 11; des de Tàrrega, 9; des de Naut Aran, 6; des de Vielha, 6 i des d’Albesa, 5.

Protecció Civil demana que es respongui en les properes hores l’enquesta a disposició de la ciutadania de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran, que estarà vigent fins aquest dimecres 1 de març a les 9 del matí. Enllaç a enquesta: https://arcg.is/1mS58z0

Es tracta de la primera de les quatre proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de Protecció Civil a la població.

La tecnologia en què es basa aquest nou sistema d’alertes és coneguda com a cell broadcast i permet enviar el missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció d’on es vol alertar la població. Per tant, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la zona escollida reben aquest missatge, que s’envia en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el reben els telèfons que, en la franja horària d’enviament del missatge, estiguin de pas per la zona on es vol alertar la població.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.