La gelada que s’ha registrat la darrera nit posa en alerta els productors de fruita dolça lleidatans

Es mostren preocupats perquè pugui repetir-se els pròxims dies i malmetre una part de la collita

Els productors de fruita dolça estan en alerta després de la gelada d’aquesta matinada que ha afectat de forma generalitzada el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i zones de l’Urgell i les Garrigues, segons el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué. En el cas de l’Horta de Lleida, la temperatura ha començat a caure de manera important a partir de dos quarts de dues de la nit i ha anat disminuït d’una forma sostinguda fins passades les cinc del matí. Durant aquest interval, la temperatura ha oscil·lat entre -1,5 i -2,5 graus, de mitjana, arribant a puntes de -3 graus en zones més profundes. Roqué assenyala que caldrà esperar a les pròximes hores per avaluar l’afectació i adverteix del perill que suposaria si torna a gelar els pròxims dies.
Asaja Lleida no preveu, a priori, que els danys siguin considerables i estima que puguin assimilar-se a “una aclarida petita”, tot i que caldrà esperar a les pròximes hores per tal d’avaluar-ho amb certesa, segons Roqué. També cal tenir en compte que algunes explotacions disposen de sistemes antigelada que es posen en marxa quan cau la temperatura, creant una pel·lícula de gel damunt dels arbres que impedeix que morin les flors.

El que preocupa, però, als productors és que la gelada pugui repetir-se durant els pròxims dies, ja que això si que podria malmetre una part de la producció d’enguany de fruita dolça. Malgrat això, des d’Asaja Lleida volen llençar un missatge de tranquil·litat per garantir als consumidors que “de fruita de Lleida, n’hi haurà”.

Aquest contratemps se suma a la preocupació amb què els productors de fruita dolça afronten l’inici de la campanya agrària davant les dificultats que preveuen per cobrir la mà d’obra necessària com a conseqüència de la crisi generada pel coronavirus. En aquest sentit, el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, ha convocat per dimarts la reunió de la Comissió agrària provincial de Lleida, que se celebrarà de forma telemàtica, per analitzar aquestes i altres problemàtiques que afecten el sector.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.