La Fapac denuncia que Educació vol tancar l’escola Àngel Guimerà de Balaguer i alerta que farà augmentar l’absentisme

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) assegura que el Departament d’Educació ja ha anunciat la seva intenció de tancar l’escola Àngel Guimerà de Balaguer eliminant la línia de P3. Alerten que aquest tancament comportarà més absentisme escolar perquè incrementarà les dificultats dels alumnes del centre per assistir a l’escola amb regularitat i que no revertirà el “greu” problema de segregació urbanística de la ciutat. El Departament, però, nega que hagi pres cap decisió i assegura que ho farà després de reunir-se amb els afectats. La Fapac critica que Educació traslladi a les famílies la responsabilitat de proposar un projecte educatiu que faci viable la permanència del centre.

L’entitat considera “arriscada” l’aposta pel tancament de l’escola, ja que les dades de matrícula viva són “altament variables” ja que en els darrers tres anys la matrícula viva ha estat molt variable (3 alumnes el curs 2016-17; 24 alumnes el curs 2017-18, i 12 alumnes el curs 2018-19), la qual cosa fa molt difícil preveure quina serà la mobilitat migratòria del curs vinent.

Pel que fa a les dades de natalitat, reconeixen que les dades mostren una lleugera tendència a la baixa, tot i que en cap cas, diuen, és prou significativa com per a reduir places públiques, tenint en compte que les ràtios a totes les escoles públiques de la ciutat arriben gairebé sempre al límit permès.

Després d’analitzar el context urbanístic i social de Balaguer, la Fapac constata que el problema de la segregació de Balaguer es deu, en gran part, a motius urbanístics, que fan que la major part de la població nouvinguda i d’ètnia gitana es concentri al casc antic de la ciutat. Per la Fapac, dificultar l’accés a l’escola a un alumnat que ja compta amb un alt nivell d’absentisme provocarà, sens dubte, que aquesta problemàtica s’agreugi.

Consideren, a més, que desplaçar els alumnes de l’Escola Àngel Guimerà a altres centres de la ciutat implicaria un desarrelament del barri que dificultaria el desenvolupament d’aquests infants en el seu propi context i que, en canvi, no combatria la causa principal d’aquesta situació, que és la segregació urbanística. Denuncien, alguns desplaçaments implicarien un risc tant pels infants com per a les seves famílies, ja que els centres on podrien ser reubicats aquests alumnes estan molt lluny del casc antic o no tenen accessos que permetin arribar-hi a peu amb totes les mesures de seguretat garantides.

Mesures a llarg termini

Per tot això, la Fapac recomana per revertir la situació actual mantenir l’escola oberta dotant-la dels recursos necessaris per a combatre l’absentisme escolar i oferint places de P3 per al proper curs escolar en una clara aposta pel futur del centre.

També proposen elaborar un projecte educatiu amb la col·laboració de les famílies. Així, demanen convocar una reunió on hi intervinguin tots els agents implicats (Serveis Territorials de Lleida, Paeria de Balaguer, Plataforma Salvem l’Àngel Guimerà, l’AMPA del centre i la FaPaC), per tal de repensar el projecte educatiu de l’escola i formular una proposta enriquidora per a totes les parts.

I finalment, treballar en un pla urbanístic i d’habitatge impulsat per la Paeria de Balaguer que combati la segregació urbanística, ja que consideren que aquest és el problema de base que afecta al cas antic de la ciutat i que desemboca en uns nivells molt elevats de segregació escolar.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.