La Diputació distribuirà a tots els ajuntaments de la demarcació una guia per a l’ús d’un llenguatge inclusiu i no sexista

Fruit de la col·laboració entre les Àrees d’Igualtat i de Comunicació, inclou un seguit de recomanacions elaborades pel Servei d’Assessorament Lingüístic de la Diputació i consultables també a la pàgina web de la institució

Façana de la Diputació de Lleida (Arxiu)

La Diputació de Lleida ha elaborat una guia que vetlla per l’ús d’un llenguatge inclusiu i no sexista amb la voluntat de seguir avançant cap a la igualtat. Es distribuirà al personal de tots els organismes de la institució i, paral·lelament, es farà arribar a tots els ajuntaments i consells comarcals de la demarcació.

Es tracta d’un butlletí electrònic elaborat des del Servei d’Assessorament Lingüístic de l’Àrea de Comunicació, amb la col·laboració de l’Àrea d’Igualtat de la mateixa institució, en què es presenten les recomanacions bàsiques per a un ús no sexista de la llengua. En aquest sentit, la diputada d’Igualtat de la Diputació, Helena Martínez, ha volgut destacar especialment la declaració d’intencions que serveix d’introducció a la guia, subratllant que: “volem materialitzar la voluntat de la institució de desbancar definitivament qualsevol biaix sexista tant de les iniciatives pròpies com de totes les que comptin amb el nostre suport institucional, ja que els usos no sexistes de la llengua són un dels eixos vertebradors de qualsevol política d’igualtat”.

La guia també explica que aquestes pautes orientatives no podran ser sistemàticament aplicables, sinó que caldrà valorar-ne la seva aplicació cas per cas, sense perdre mai de vista els dos principis clau del llenguatge administratiu: la intel·ligibilitat i l’economia lingüística. Per aquesta raó, els destinataris, el tipus de document i la finalitat són els factors que cal tenir en compte a l’hora de donar preferència a unes recomanacions o unes altres en cada text i moment.

A més, la guia desgrana cadascun dels casos i ofereix exemples de com fer servir les recomanacions proposades, tot especificant també les excepcions corresponents.

Finalment, aquesta guia (que podeu consultar a https://cutt.ly/OmgOinG) ofereix enllaços a altres fonts accessibles electrònicament per ampliar la informació.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.