La demarcació de Lleida és on l’helicòpter nocturn del SEM ha fet més serveis en el primer any de funcionament

La majoria de pacients traslladats per aire de nit als hospitals catalans han patit un accident de trànsit o un infart

Un helicòpter del SEM, obert des de darrere, a l’heliport del Parc de Bombers de Lleida. Imatge del 16 de juliol de 2019. (Horitzontal)

La demarcació de Lleida és el territori català on l’helicòpter nocturn del SEM ha fet més serveis en el primer any de funcionament. Dels 177 trasllats de nit que s’han fet a tot Catalunya des del 15 de juliol de 2018 fins al 30 de juny de 2019, 51 han estat des de Ponent (36) i l’Alt Pirineu i Aran (15), la qual cosa suposa el 28,8% del total. El motiu és que la demarcació de Lleida és un territori on el temps de trasllat fins a un hospital de referència és més gran i on hi ha menys unitats de terra i per tant cal intentar no deixar sense cobertura de terra el territori. “Per exemple, al Pallars només hi ha una unitat avançada i si aquesta marxa a Barcelona, deixem el territori sis hores sense cobertura”, ha explicat el gerent del SEM, el doctor Antoni Encinas. La majoria dels 177 pacients que han fet ús d’aquest servei medicalitzat han patit algun traumatisme causat majoritàriament per un accident de trànsit (28%) o un infart (24%).
La posada en marxa d’aquest servei neix amb l’objectiu de garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, reduir els temps de trasllat interhospitalari de les zones més allunyades dels centres terciaris i millorar la cobertura sanitària d’aquests punts en alliberar recursos medicalitzats terrestres.

El servei d’helicòpter nocturn del SEM “és un projecte de país molt complex” que es desenvoluparà els pròxims anys amb l’objectiu que els hospitals de referència de Catalunya puguin rebre pacients de qualsevol punt del territori, ha explicat Encinas. És per això, afegeix, que aquest servei és especialment útil a Lleida.

Tot i que la base des d’on opera l’aparell nocturn es troba a Sabadell, hi ha una desena d’heliports i helisuperfícies que a data d’avui estan certificats per acollir vols nocturns. Properament també s’hi sumaran l’Hospital Verge Cinta de Tortosa, el de Tremp i el Trias i Pujol de Badalona. La previsió és que més endavant els helicòpters també puguin aterrar en d’altres espais habilitats pactats amb el territori com ara camps de futbol. A Lleida, per exemple, s’ha aterrat algun cop a Gardeny o a les piscines de Torrefarrera, expliquen des del SEM.

És per aquest motiu que una de les feines dels pròxims mesos, ha explicat la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, és parlar amb els ajuntaments per veure quina disponibilitat de terrenys tenen per permetre l’aterratge d’helicòpters medicalitzats de manera puntual. Tot i que reconeix que és “complex”, destaca que disposar de més “helisuperfícies” assegura una atenció mèdica ràpida i efectiva a qualsevol punt del territori.


Informa: ACN / Foto: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.