La cooperativa de lleure infantil Quàlia oferirà casals telemàtics o reduïts a les ampes i ajuntaments de Ponent

Demanaran fer testos de covid-19 als monitors per poder fer atenció directa a les cases els infants vulnerables

Pla general dels joves del camp de treball de Tàrrega treballant al jaciment arqueològic del Pla de les Tenalles, treballant al sector oest, el 19 juliol. (Horitzontal)

La cooperativa de lleure infantil i juvenil Quàlia treballa amb diversos escenaris per als casals i camps de treball que fa cada estiu a diferents municipis de les comarques de Ponent. En cas que no es recuperi la normalitat plena al juliol arran de l’epidèmia pel coronavirus, un dels responsables de l’entitat, Lluís Nadal, ha explicat que oferiran a les ampes i ajuntaments casals telemàtics o amb grups reduïts d’entre 15 o 20 infants. Així mateix, Nadal ha dit que plantejaran al Departament de Salut la possibilitat que els monitors es puguin fer testos de covid-19 per tal que d’aquesta manera es garanteixi la seguretat sanitària a l’hora “d’atendre directament” a casa seva infants vulnerables que pateixen algun tipus de discapacitat.
Quàlia ja ha organitzat aquesta Setmana Santa un casal virtual per a infants i joves que segons Nadal ha estat una “experiència en positiu” que es pot tornar a repetir de cara a l’estiu davant d’una perspectiva de rebrot del virus que no permeti aixecar el confinament. Un altra de les opcions que aquesta cooperativa de lleure preveu és fer casals amb grups reduïts d’infants i joves en cas que la situació de la pandèmia encara no permeti fer activitats més massificades.

L’objectiu és, segons Nadal, “articular un gran ventall d’opcions amb visió pròpia per anticipar-nos al que vindrà i donar tranquil·litat a les famílies”. Nadal ha destacat que hi ha “cert camí” per donar opcions de lleure als infants tot i la situació actual i ha lamentat que en aquesta crisi sanitària, precisament ha estat aquest col·lectiu, el darrer a ser tingut en compte en els esglaons de prioritats. Segons Nadal, la gestió emocional que infants i joves estan retenint amb tot el que passa “és molt gran” i per això considera que seria important que almenys poguessin tornar a classe una setmana al juny per poder “treure el tap”.

Des de Quàlia també està previst oferir aquests casals d’estiu amb un “reforç educatiu” tal com s’ha plantejat aquesta setmana des d’Ensenyament i en aquest sentit, Nadal ha explicat que ja fa uns anys que la cooperativa munta un casal específic les setmanes abans de començar el curs escolar que es diu ‘Posa’t les piles’ on s’aborden matèries amb els infants per reforçar continguts acadèmics de forma combinada amb activitats de lleure. A més a més, l’entitat preveu incloure en tots els casals “espais de cures emocionals” per als infants i joves, per tal de treballar com estan vivint la situació actual des de diferents punts de vista.

Fer testos de covid-19 als monitors

Lluís Nadal ha alertat de la possibilitat que infants vulnerables amb alguna discapacitat quedin exclosos de casals d’estiu en cas que s’imposin limitacions en funció de l’evolució de la pandèmia i és per això que ha avançat que demanaran al Departament que es puguin fer testos als monitors per saber si han passat o no la covid-19 . Segons Nadal, l’objectiu seria que un monitor pogués fer atenció directa a domicili de l’infant amb necessitats especials en cas que no pogués sortir i així també s’afavoriria la “descongestió de les famílies” sense posar-les en risc de contagi.

2.000 infants atesos i feina per a 170 monitors

L’any passat Quàlia va atendre uns 2.000 infants de les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i la Noguera en 35 casals d’estiu i camps de treball. La cooperativa va donar feina a 170 monitors, la majoria joves que aprofiten per guanyar diners per la universitat o anar de viatge, segons Nadal. Del total d’infants que van participar a les activitats de la cooperativa, una quarantena tenien algun tipus de discapacitat.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.