‘La casa de Bernarda Alba’ arriba al Castell del Remei amb ‘Ecos de passions prohibides’

L’artista Aida Pallàs Barta va inaugurar el passat diumenge la seva nova mostra fotogràfica en col·laboració amb el poeta Eduard Batlle

Ecos de passions prohibides: Una immersió a ‘La casa de Bernarda Alba’ és el títol de l’últim treball de l’artista Aida Pallàs Barta, la mostra del qual es va inaugurar aquest diumenge 3 de març al Castell del Remei. Es tracta d’una obra multidisciplinària amb un fort component visual que, combinant la fotografia i la poesia, té com a objectiu conduir el públic a una reinterpretació de l’obra teatral de Federico García Lorca, tan vigent gairebé un segle després de la seva confecció.

Per aquesta mostra, Pallàs (Menció d’Honor als Chromatic Photography Awards dels EUA – 2021) va recrear l’any 2023 algunes de les escenes de l’obra lorquiana a l’interior de l’emblemàtic conjunt històric del Castell del Remei amb set actrius i models caracteritzades per a l’ocasió. Precisament, en aquest mateix entorn és on es va inaugurar diumenge al matí l’exposició, concretament a sala d’exposicions Lucilla Atilia, on els assistents van poder recórrer, físicament i metafòrica, els espais interiors de la casa de Bernarda, tot guiant-se pels haikus del poeta Eduard Batlle (Premi Jordi Pàmias 2015 i Premi Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi 2018), que acompanyen les fotografies tot deixant espai per a la figuració de l’espectador.

En l’acte inaugural, el públic va ser rebut per la mateixa Poncia, personatge de l’obra interpretat per l’actriu Belén Alonso, qui va donar pas als assistents a la casa de Bernarda i els va guiar de foto en foto, en què cada imatge representava una estança de la casa lorquiana i permetia als espectadors endinsar-se en les diferents escenes de l’obra. Alternadament, la veu ubíqua de Batlle anava recitant els seus haikus mentre el públic expectant observava les fotografies i feia la seva pròpia lectura de l’obra.

Elements com ara roba estesa blanca a manera de pantalla de projeccions audiovisuals i fins i tot fanals per il·luminar algunes obres, que requerien ser descobertes a consciència, van conformar una experiència immersiva amb la qual els artistes van transportar els assistents de ple a l’interior de la casa ideada per Lorca amb l’objectiu que no en sortissin indiferents.

L’esdeveniment va finalitzar amb la intervenció de l’autora del projecte, qui va desgranar el procés que s’amaga rere d’aquest i algunes de les curiositats que l’han caracteritzat, com ara la complicitat que va sorgir entre les actrius i models a l’hora de capturar les fotografies. Pallàs va fer un agraïment a totes elles per la seva implicació, i també a la resta d’agents que han participat en el projecte, incloent la Fundació del Castell del Remei, i les empreses Tallers Antoni Miquel, Jaiak i Señor Conejo, qui amb el seu patrocini i col·laboració han contribuït a fer realitat aquest projecte ideat ara fa dos anys.

Una visita guiada al celler gratuïta i una degustació de vins del Castell del Remei van tancar el matí cultural, que van gaudir una cinquantena de persones de totes les edats i vinguts d’arreu del territori.

La mostra es conforma del conjunt de les fotografies de Pallàs, des de mitjà fins a gran tamany, i dels haikus de Batlle que les acompanyen, impresos en metacrilat amb una font a imitació de la cal·ligrafia de Federico García Lorca. L’espai, gràcies a la intervenció de les empreses de disseny i interiorisme Jaiak i Señor Conejo, recrea una casa i pati andalús amb mobiliari d’època i múltiples elements florals i decoratius que segueixen l’estètica mediterrània d’inicis del segle XX.

Ecos de passions prohibides: Una immersió a ‘La casa de Bernarda Alba’ es podrà visitar durant els mesos de març i abril, i passats aquests dos mesos, farà camí cap a la capital ponentina.

Les reflexions que susciten el treball dels artistes ressonen en termes d’una perspectiva de gènere precoç, que van dur Lorca a assolir la culminació del seu procés evolutiu com a dramaturg alhora que va esdevenir el preludi al seu assassinat, produït el mateix any en què va escriure de l’obra. Ecos de passions prohibides: Una immersió a ‘La casa de Bernarda Alba‘ es presenta, per tot això, com una oportunitat per trencar els tabús de la història i la tradició androcèntrica i per dialogar de noves formes amb el nostre passat, present i futur.

De fet, és aquest mateix caràcter avantguardista i audaç que han motivat la creació d’aquest projecte, que va arrencar d’una idea de la fotògrafa de Sant Sadurní d’Anoia, nascuda a Miralcamp el 1992. La seva fascinació per l’univers de Lorca li ve de quan era adolescent, quan va llegir per primera vegada La casa de Bernarda Alba. Aquesta lectura va atrapar-la per la seva sensibilitat i estil i la va fer connectar profundament amb les veus de les dones de l’època que, a la seva manera, ja estaven lluitant pel seu empoderament i llibertat. Aquest sentiment i vincle amb l’obra i els seus personatges, possiblement, tingui a veure amb el seu entorn familiar, on la figura de la dona ha estat molt present i ha tingut un gran pes, amb una família extensa i un nucli familiar conformat majoritàriament per dones, que l’han criat i han sigut els seus referents.

Precisament, pel pes que ha tingut l’obra en la seva vida personal, Pallàs es proposa l’any 2023 fer-ne una reinterpretació des d’una nova perspectiva, per configurar el que serà el seu segon projecte expositiu després del seu exitós Metanoia, obra distòpica que va itinerar arreu de Catalunya i que la va dur a guanyar dues mencions d’honor als Chromatic Photography Awards dels EUA l’any 2021.

El projecte adquireix una nova dimensió quan sorgeix la possibilitat de col·laboració amb el filòsof, antropòleg i poeta Eduard Batlle, qui ha completat la part audiovisual i narrativa de l’obra amb els seus haikus, i quan Mireia González Antó, presidenta de la Fundació Castell del Remei, s’interessa pel projecte i obre les portes de l’interior de l’històric Castell del Remei per acollir una sessió fotogràfica inspirada en l’obra. Un format multidisciplinari i interactiu que es presenta com una oportunitat per establir un diàleg flamant amb aquesta obra popular arreu del món, i que neix alineant-se, casualment, amb el 125è aniversari del naixement de l’autor granadí, que es va complir el passat 5 de juny.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.