La Biblioteca Margarida de Montferrat commemora el centenari del naixement de Gabriel Ferrater amb una exposició

La mostra porta el nom “Gabriel Ferrater. Llegir tota una vida” i ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes amb col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya

La Biblioteca Margarida de Montferrat acull del 5 al 30 de desembre l’exposició “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” en motiu de la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor.

Aquesta mostra ha estat ideada per Jordi Cornudella, comissari de l’Any Gabriel Ferrater, i dissenyada per Jordi Romero, “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” consta de 7 plafons i es presenta com una eina divulgativa i fàcil d’itinerar.

L’exposició pren el títol d’un fragment d’una carta que Gabriel Ferrater va enviar a la seva mare des d’Hamburg el novembre del 1963: “No us cregueu que el meu treball sigui massa matador. Consisteix en llegir més o menys un llibre cada dia, i al capdavall és el que he fet tota la vida”. Amb la lectura com a eix vertebrador, doncs, la mostra repassa les diferents etapes vitals i intel·lectuals de l’autor: un resum de la seva vida i la seva relació amb les matemàtiques, l’art, el món editorial, la poesia, la lingüística i la docència.

L’exposició ha estat produïda per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Per complementar aquesta exposició, dijous 15 de desembre a 2/4 de 8 del vespre s’ha programat l’espectacle poèticomusical “Planeta Ferrater” a càrrec de Lluís-Antón Baulenas i Gemma Deusedas, veus. “Els cossos i el temps. Planeta Ferrater” és un espectacle poèticomusical divulgatiu, que conté poemes de Ferrater, però també assaig i textos diversos. És per tant una aproximació biogràfica i artística a la vida i l’obra de Gabriel Ferrater (1922-2022) amb la idea d’oferir una visió més global de l’autor, més enllà del poeta, a partir de la tria i el sedàs dramatúrgic de Lluís- Anton Baulenas.

Gabriel Ferrater (1922-1972) és una personalitat clau en la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. I ho és per la seva modernitat i la seva erudició en matèries com ara la llengua, les matemàtiques, la crítica d’art i la literària. Tanmateix, la seva faceta més coneguda és la de poeta. La seva independència de criteri i la seva modernitat, l’aparten dels poetes catalans contemporanis. Així mateix, el seu profund coneixement de la literatura europea contemporània el converteix en un dels crítics més radicals de la literatura catalana. La primera vegada que t’hi enfrontes, te n’enlluerna la seva actitud vital a desgrat del seu tràgic i anunciat final.

“Planeta Ferrater” és un recital anomenta poescènic, que inclou una selecció de poemes de Ferrater, textos diversos, i cançons. Per tant un recital diferent en què s’intenta donar una visió de la poètica de Ferrater amb alegria, fugint de la transcendència i del drama. És un recital on es podrà descobrir la part més íntima d’aquest gran provocador que va ser Gabriel Ferrater, avui encara molt vigent.

Participen de l’activitat les melodies d’Oriol Tramvia i Pau Mainé (que també interpreta), amb la col·laboració de Gemma Deusedas.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.