Inici de l’última fase de concentració parcel·lària del reg de l’Algerri Balaguer

Amb aquesta fase, es dóna per tancat tot el procés de concentració parcel·lària d’aquest reg i, per tant, tot el projecte atès que la infraestructura pròpiament de regadiu ja va finalitzar l’estiu de 2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va adjudicar, el passat mes de novembre, a José Antonio Romero Polo SAU la darrera fase de les obres de la concentració parcel·lària del regadiu de l’Algerri-Balaguer al terme municipal de Balaguer per un import d’1.797.837,30 € (IVA 21% inclòs). Amb aquesta fase finalitzarà tot el procés de concentració parcel·lària d’aquest reg, i, per tant, tot el projecte atès que les obres d’execució de la infraestructura pròpiament de regadiu ja van finalitzar l’estiu de 2018.

Les actuacions incloses en aquesta fase de concentració que ara s’inicia, bàsicament l’execució de camins i de mesures correctores de l’impacte ambiental, comencen de manera efectiva aquest mes de març i es preveu que finalitzin al desembre. Prèviament, s’executa treballs de geotècnia, i de replanteig de l’obra sobre el terreny.

Bona part de la zona concentrada, 1.340 hectàrees, es troba dins dels espais protegits de Xarxa Natura 2000, Secans de la Noguera, i és en aquesta zona on s’ha dut a terme el procediment atenent els criteris de l’ecoconcentració, una concentració parcel·lària que compatibilitza els treballs de reparcel·lació amb la conservació dels hàbitats i del paisatge. Així, per exemple, s’ha adaptat la nova xarxa de camins a la ja existent, s’ha establert una franja ambiental a banda i banda dels camins, el tall de les finques s’ha fet coincidir -en la mesura del possible- amb els límits amb marges existents o camins, els drenatges existents s’han mantingut oberts, i els trams nous creats també són oberts.

Els treballs de la concentració han permès una reducció molt significativa del nombre de parcel·les que inicialment aportava cada propietari al procediment, la qual cosa ha facilitat la constitució d’explotacions agrícoles més viables, ja que s’ha pogut disposar de forma contigua les propietats dels diferents membres de les explotacions familiars, produint-se, així, un efecte multiplicador en el procés d’agrupament de finques. De la mateixa manera, s’ha pogut integrar en les explotacions resultants les parcel·les que els propietaris han adquirit durant el procediment de reparcel·lació així com les d’aquells propietaris que les han volgut traslladar al costat de les explotacions dels seus cultivadors.

Val a dir que el reg de l’Algerri-Balaguer té una superfície regable total de gairebé 8.000 hectàrees, a la comarca lleidatana de la Noguera, amb una dotació de 6.000 m3/ha i any. L’àrea regable del canal s’ha dividit en tres sectors de reg, limitats per termes municipals, per tal de compatibilitzar la progressiva posada en regadiu amb la concentració parcel·lària. El sector A inclou els termes municipal d’Algerri i Albesa, i els sectors B i C els de Castelló de Farfanya, Balaguer, Menàrguens, i Torrelameu. Així, i com ja s’ha esmentat, les obres del regadiu Algerri-Balaguer van finalitzar el juny de 2018, en desenvolupar-se el reg del sector C al terme municipal de Balaguer.

El regadiu és un element essencial per al desenvolupament del territori. I, per tant, una de les apostes prioritàries del DARP, atès que, a més de ser una eina per a garantir la producció agrícola, també permet els territoris de secà disposar de les mitjans necessaris per al desenvolupament econòmic i social, afavorint la implantació d’altres activitats productives, i generant llocs de treball en àmbits que pateixen forts problemes de despoblament, contribuint, així, alhora al reequilibri territorial.


Informa: Redacció Foto: Generalitat de Catalunya

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.