Inauguren una planta de biometà pionera en una granja de Vallfogona de Balaguer

L’equipament aprofita només els purins propis i el gas obtingut es transporta en camió fins al gasoducte més proper

La granja de vaques La Carbona de Vallfogona de Balaguer (Noguera) compta des d’aquest mes amb una planta de biometà pionera a l’Estat que permet, amb el tractament les dejeccions pròpies de l’explotació, elaborar biometà i fertilitzant. La particularitat de la instal·lació, que promou l’empresa CycleØ, és que permet “tancar el cicle”, ja que a través de la tecnologia ‘stripping’ d’amoni, s’obté un nitrat, sulfat d’amoni, que es pot utilitzar com a fertilitzant als camps de conreu. La granja té 1.000 caps de bestiar i els impulsors del projecte estimen que la planta evitarà l’emissió de 2.200 tones de CO2 anuals. El gas obtingut es comprimeix i es transporta en camió fins al gasoducte més proper, a 6 quilòmetres, on s’injecta a la xarxa.

El gas renovable que s’obté en aquesta planta de Vallfogona de Balaguer és una alternativa al gas natural. A diferència d’altres plantes, però, el gasoducte no arriba directament a la instal·lació, sinó que el biogàs obtingut es comprimeix en uns tubs que després es transporten en camió fins al gasoducte més proper, a uns 6 quilòmetres, on s’injecta a la xarxa. El camió porta uns 4.000 quilos de gas comprimit i el trajecte es fa cada quatre dies.

El fet de tenir el “gasoducte virtual”, és a dir que no sigui necessari fer arribar les canonades al mateix punt on s’elabora el gas, facilita la instal·lació d’aquest tipus de plantes. “És una bona simbiosi agroindustrial”, ha valorat el director gerent de CycleØ, Jordi Berengué, que ha afegit que la planta de Vallfogona produirà 10 gigawatts anuals, l’equivalent al consum mitjà d’unes 1.500 llars.

La instal·lació també generarà 400 tones de nitrat o sulfat d’amoni a partir de la fracció líquida dels purins, un fertilitzant que s’utilitza al camp. La tecnologia ‘stripping’ d’amoni permet obtenir un fertilitzant amb menys nitrats. Això suposa un avantatge per als agricultors, que tenen limitat l’ús de nitrogen que apliquen als conreus, ja que és més difícil que sobrepassin aquest límit.

La planta de Vallfogona de Balaguer és la segona que l’empresa CycleØ construeix a l’estat espanyol, i la primera de propietat exclusiva de la firma. En total, hi ha invertit 2,5 milions d’euros. CycleØ preveu comptar amb 20 plantes de biometà a l’Estat a finals de 2024, amb una inversió de 50 milions d’euros i una producció total de 240 gigawatts anuals.


Informa: ACN i Lleida TV

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.