La Fundació Canal d’Urgell organitza el dimarts 13 de setembre una visita guiada a la primera casa de comportes a Ponts

Coincidint amb la Festa Major, l’acte forma part de la celebració del 160è aniversari de la infraestructura

La Fundació Canals d’Urgell organitza el pròxim dimarts 13 de setembre una jornada de portes obertes a la primera casa de comportes a Ponts, que consistirà en una visita guiada per les instal·lacions situades al Tossal de Ponts per conèixer on neix aquesta infraestructura hidràulica del segle XIX. A l’acte, es visitarà l’ermita de Sant Isidre del Canal, ubicada dins del recinte de la primera casa de comportes. L’ermita, construïda l’any 1950, està dissenyada per l’arquitecte Isidre Puig Boada (deixeble d’Antoni Gaudí) i ha estat restaurada aquest any per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.

L’acte, que forma part de la celebració del 160è aniversari dels Canals d’Urgell, s’emmarca en la Festa Major de Ponts i és la primera d’una sèrie de visites guiades que tindran lloc un dissabte al mes a partir de l’octubre al recinte de la primera casa de comportes al Tossal. Durant la jornada de portes obertes, s’oferiran dues visites guiades, a les 12:00 i a les 17:00 hores, per conèixer les instal·lacions de la primera casa de comportes nova, la primera casa de comportes vella i l’ermita de Sant Isidre del Canal.

L’acció serà un complement a les visites guiades que la Fundació ofereix cada dia a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, el museu dels Canals situat a la planta baixa de la Casa Canal de Mollerussa, on s’explica la transformació del territori de la Plana gràcies a la construcció del Canal al segle XIX.

A l’acte d’inauguració, hi assistiran el president de la Fundació Canals d’Urgell i president de la Comunitat General de Regants, Amadeu Ros, la directora de la Fundació, Maribel Pedrol, l’alcaldessa de Ponts, Solés Carabassa, i el primer tinent d’alcalde, Emili Palà.

Aniversari del reg del Canal d’Urgell

Aquest any es commemora el 160 aniversari del reg de la primera finca del Canal d’Urgell. En aquest marc temporal un dels projectes estratègics de país és la modernització dels Canals d’Urgell. El Canal d’Urgell fou construït ara fa 160 anys, rega 75.000 hectàrees, subministra a més de 300 indústries agroalimentàries, a més de 1.860 granges, més de 120 poblacions i 500 masies aïllades.

La infraestructura hidràulica més important de Catalunya es troba en ple procés de modernització. Del reg a manta actual es passarà a un regadiu intel·ligent, que permetrà regar des del mòbil. Una revolució de l’aigua però també de l’economia que convertirà les terres de Lleida en el rebost de Catalunya. En un context de creixement de la població i de falta d’aigua, un regadiu més eficient permetrà crear més varietat de cultius i fer-los més rentables. A la vegada és el context ideal per la creació de noves indústries, més llocs de treball i en definitiva, una oportunitat per frenar el despoblament.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.