Finalitzen la reparació de la central de Canelles que ha de permetre garantir el subministrament d’aigua

Al novembre de 2018 una esllavissada va malmetre la instal·lació i ha calgut rehabilitar i sanejar parets de roca

El 28 de novembre de 2018 una important esllavissada va malmetre de manera considerable la central hidràulica de Canelles, a la Noguera. Ara, quatre anys i mig després, Endesa ha finalitzat els treballs de reparació de la infraestructura que ja torna a estar operativa al 100% i garanteix el subministrament d’aigua en un moment complicat per la sequera. La companyia ha invertit prop de 7 MEUR en els treballs de rehabilitació que han comportat el sanejament de parets de roca i també la recuperació del desguàs de fons. La presa subministra cabals aigües avall per a reg agrícola i abastament d’aigua potable a la ciutat de Lleida.

L’esllavissada de roques va provocar greus danys al desguàs de fons fins al punt de deixar-lo inoperatiu. Per aquest motiu va caldre, en primer lloc, abordar els danys causats per l’incident com estabilitzar el massís rocós per tal de minimitzar el risc de futures caigudes, amb garantia de seguretat de la presa i els seus accessos. Així, es va instal·lar un sistema de protecció i estabilització de la vessant consistent en una doble membrana per captar esllavissades de diferents mides. En total, s’han col·locat 7.000 metres quadrats de malla d’acer de triple torsió combinada amb una xarxa d’anelles. Per fer-ho van fer falta tècniques d’escalada, en una paret vertical de 160 metres d’alçada. A més, s’hi van instal·lar ancoratges profunds per cosir les diferents capes superficials i l’estabilitat dels estats rocosos.

En segons lloc, Endesa explica que s’ha abordat la recuperació integral de la vàlvula de fons de la presa. La instal·lació de la peça (una Howell-Bunguer de 3.000 mm de diàmetres i amb capacitat de vessament màxim de 240 metres cúbics per segon), converteix Canelles en una de les preses que té una de les vàlvules més grans d’aquest tipus a tot l’Estat. La posta en servei d’aquest òrgan de seguretat permet ampliar la capacitat de desguàs i enforteix la seguretat i eficiència del sistema, segons afirma la companyia, que també destaca que en l’actual context de sequera, que les obres hagin acabat és “rellevant” perquè s’aconsegueix més eficiència. Això afavoreix la demanda de cabal per a reg agrícola i abastament d’aigua potable a la ciutat de Lleida, sobretot en situacions de parades de central hidràulica.

La millora ha comptat amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). La presa de Canelles, construïda per l’antiga empresa pública Enher (ara integrada a Endesa) el 1960, està ubicada al curs del riu Noguera Ribagorçana i és una de les instal3lacions més destacades de l’Estat en la seva tipologia. Amb una capacitat de 679 hectòmetres cúbics, s’utilitza principalment per a la generació d’electricitat i és l’embassament més gran de la conca del Noguera Ribagorçana i el segon més gran de la conca de l’Ebre, després del de Mequinensa. Aquesta presa tanca la massa d’aigua dolça més gran de Catalunya i té una capacitat de 679 hectòmetres cúbics.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.