Endesa substitueix dues línies centenàries del Pallars i la Noguera per una de 27 quilòmetres i 89 torres

L’actuació ha suposat una inversió de gairebé 6 MEUR

Endesa està acabant de retirar dues línies centenàries que unien les comarques del Pallars Jussà i la Noguera i les ha substituït per una línia d’alta tensió de més de 27 quilòmetres de longitud i 98 torres metàl·liques que compten amb elements d’alta tecnologia. Amb aquesta obra es desballesten dues línies centenàries fins ara existents amb més de 55 quilòmetres de cablejat i 177 suports que unien les localitats de la Pobla de Segur i Ponts. Aquesta reforma de la xarxa elèctrica d’alta tensió a 110kV ha suposat una inversió de gairebé 6 milions d’euros. El nou tram ha de permetre augmentar la seva resiliència davant condicions meteorològiques adverses. La reforma ha incorporat elements i dispositius per protegir la flora i la fauna.
La posada en funcionament de la nova línia ha permès deixar en desús les dues línies existents fins ara, per la qual cosa la companyia està procedint al seu desballestament. Així, s’està acabant de desmuntar la segona de les línies que suposa més de 27.500 metres, cadascuna. Aquesta reforma permetrà reduir un 40% el nivell d’afectació del territori que passa dels 410.000 metres quadrats d’abans als 250.000 metres quadrats amb la nova traça.

Francisco López, responsable de la xarxa d’alta tensió de Catalunya oest d’Endesa, ha explicat que aquesta reforma s’ha dut a terme seguint les directrius que marca la Generalitat. Del total de 98 torres col·locades noves, un total de 27 s’han pintat amb un tractament cromàtic per reduir l’impacte visual i totes les torres compten amb un dispositiu de protecció d’avifauna per tal d’evitar electrocucions i fer visibles els cables a les aus des de la distància.

Aquestes línies centenàries que ara s’han substituït per una de més moderna es va construir per transportar els quilowatts que generava la central hidroelèctrica de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà) cap a Barcelona. Aquesta central va entrar en funcionament amb la finalització del primer grup d’obres de la central de Capdella, el gener del 1914.

En uns inicis va començar a operar amb 80kV. L’any 1928, la xarxa va augmentar la seva tensió fins a 110kV, la potència actual.


Informa ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.