El Museu de la Noguera continuarà l’estudi de localització del Pou de Gel de la ciutat

Fins ara els estudis han determinat tota l’estructura, però no s’ha pogut documentar l’olla del pou. També s’estudiarà si existeix un pou anterior al localitzat fins al moment

L’any 2019 el Museu de la Noguera i la Paeria de Balaguer va iniciar un projecte per localitzar el pou de gel de la ciutat. Després d’estudiar la documentació i un primer sondeig arqueològic es va localitzar el passadís d’aquestes estructures que van viure períodes de gran desenvolupament entre els segles XVI i XIX.

El novembre del 2022 des del museu es va començar una nova fase arqueològica amb l’objectiu de trobar l’olla del pou i veure l’estat de conservació de l’estructura. Una excavació que va descobrir un nou passadís, però no la cavitat final on s’emmagatzemava el gel.

Tot i que es contempla que aquesta estructura de gel descoberta a Balaguer dati d’inicis del segle XVIII els primers documents on apareixen taxes i documents relacionats amb el gel a la ciutat són d’inici del segle XVII . Per aquest motiu des de l’equipament continuaran la recerca documental amb la finalitat de localitzar exactament el pou de gel descobert recentment i si pot existir una altra estructura semblant a la ciutat.

Els pous de gel són construccions de planta circular i de forma cilíndrica, coberts amb una volta de mitja esfera. Les parets verticals s’alçaven fins a l’arrencada de la volta, que normalment estava construïda amb grans carreus de pedra.


Informa: Miquel Àngel Daviu Llobera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.