El Monestir de les Avellanes inicia la restauració de la porta gòtica de l’església

Els treballs es duran a terme en el marc de les pràctiques de conservació i restauració amb la col·laboració de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya

 

El Monestir de les Avellanes ha iniciat aquesta setmana el procés de conservació i restauració de la porta gòtica de la seva església. Es tracta d’un dels elements patrimonials d’origen medieval (s. XIV) que es preserven al monestir, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. Els treballs se centraran en una primera neteja i consolidació de les parts que presenten més deteriorament.

La porta exterior de l’església del Monestir de les Avellanes és una estructura de concepció romànica, però amb elements de transició al gòtic. Conté capitells amb representació icnogràfica que evidencia l’estreta relació que existia entre el monestir i els comtes d’Urgell. És també un testimoni d’un dels moments de major esplendor que va viure l’abadia, al llarg dels seus 850 anys d’història.

La restauració de la porta es durà a terme de la mà del conservador lleidatà Ramon Solé, acompanyat de tres estudiants que realitzen les pràctiques de final de carrera a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Aquesta relació del monestir amb l’ESCRBC va iniciar-se el 2013 arran del procés de restauració del claustre romànic. Fins ara les diferents actuacions s’havien dut a terme al claustre, i a partir d’aquest any, continuaran a la porta gòtica.

En els diferents campus de pràctiques realitzats des del 2013 hi ha passat 18 alumnes que han tingut l’oportunitat de treballar sobre un monument real, així com de realitzar projectes vinculats al seus estudis. Les diferents parts implicades en aquest projecte  (Maristes Catalunya, Monestir de les Avellanes, ESCRBC, CRBMC) estan molt satisfetes de l’experiència col·laborativa realitzada fins ara, i la posen com a model que podria aplicar-se en altres monuments.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.