El Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional l’església de Sant Josep de Bellmunt d’Urgell

El monument destaca pels seus valors històrics, arquitectònics, artístics i culturals

 

El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric, l’església de Sant Josep de Bellmunt d’Urgell (Noguera), i n’ha delimitat un entorn de protecció. El monument destaca pels seus valors històrics, arquitectònics, artístics i culturals. L’església apareix citada en les ‘Constitutiones Sinodales veteres et novae Abbatiatius nunc Archypresbyteratus Agerensis’, del 1648, però l’edifici podria ser anterior i haver-se bastit en diferents etape constructives, amb elements d’estil gòtic tardà i renaixentista. Entre aquests elements, destaquen la portalada d’arc de mig punt amb entaulament sobre columnes, així com la rosassa.

L’església de Sant Josep, situada en el punt més alt del carrer Major de Bellmunt d’Urgell, ja havia estat construïda en la segona meitat del segle XVII. En un text del 1648 apareix una referència a la “parrochialis de Bellmont”, pertanyent a l’arxiprestat d’Àger i en aquell moment destruïda. Tot i això l’edificació seria anterior i podria haver-se construït en diverses etapes.

L’església és un edifici d’una nau de planta rectangular amb quatre capelles laterals, cor sobrealçat, capçalera amb absis semicircular i coberta amb arcs diafragmàtics i nervadures. El campanar se situa a l’esquerra de la façana. La façana principal està orientada al sud i a la plaça Major.

Segons el Govern, l’interès del monument i que motiva la seva declaració com a BCIN són els seus valors històrics, arquitectònics, artístics i culturals, que el fan mereixedor de gaudir d’una protecció adient. L’església parroquial de Sant Josep és un dels edificis més prominents de la població i de la serralada de Bellmunt. Aquest temple, a més de servir per al culte al llarg dels temps, és també una mostra singular de l’evolució històrica i urbana del municipi.

La seva presència en el desenvolupament de la població i les qualitats artístiques que presenta són el contrapunt del conjunt de l’arquitectura domèstica i rural de la població. En certa manera, aquesta església s’ha convertit en la fita d’identitat de Bellmunt d’Urgell en el paisatge comarcal.

La situació de l’església configura una imatge urbana d’interès en el marc territorial i comarcal que li dona suport. Al mateix temps, la relació entre aquest monument i l’espai físic on està situat ha establert un diàleg ambiental que, al llarg del temps, ha donat una gran entitat arquitectònica, urbanística, emblemàtica i cultural a la població de Bellmunt d’Urgell i a la comarca de la Noguera.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.