Disminueix un 7% el nombre de fumadors a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i un 2,4% a Lleida durant la pandèmia

Arrenca un procés participatiu per conèixer l’opinió ciutadana sobre la prohibició de fumar en espais comunitaris

Foto: Canal Salut

El nombre de persones majors de 15 anys consumidores de tabac s’ha reduït durant la pandèmia a tot Catalunya, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). A la Regió Sanitària (RS) Lleida la reducció ha estat del 2,4%, passant del 27,1% les persones que reconeixien fumar de manera diària o ocasional el 2019 i el 2020 al 24,7% el 2020-2021. Aquesta tendència a la baixa arriba fins al 7% a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Mentre el 2021 hi havia un 19,9% de fumadors majors de 15 anys, el 2020 n’hi havia un 26,9%. Ara, en el Dia Mundial Sense Tabac, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida arrenca un procés participatiu per conèixer l’opinió ciutadana sobre la prohibició de fumar en espais comunitaris.

L’abordatge del tabaquisme que fa el Departament de Salut inclou estratègies per evitar la incorporació de nous fumadors, augmentar el nombre d’exfumadors i evitar l’exposició al fum ambiental del tabac, principalment en la infància. El Programa Atenció Primària Sense Fum (PAPSF) és una iniciativa emmarcada en el programa Suma Salut per impulsar el paper de l’atenció primària en l’ajuda a deixar de fumar i en la prevenció i el control del consum de tabac.

Precisament, una enquesta realitzada a través del programa Suma Salut a les dues regions sanitàries revela que gairebé el 70% de les persones que fumen han rebut alguna vegada o regularment consell d’algun professional sanitari sobre el seu consum. En el cas dels estudiants, el 62% declaren que algun professional de l’educació els ha recomanat alguna vegada que deixin de fumar.

Els llocs on els enquestats han estat més exposats al fum són les terrasses de bars i restaurants (75,6%), en activitats lúdiques en espais oberts (52,1%) i a les cues per entrar a locals. Només un 17% declara no haver estat exposat enlloc. El 90% de les persones enquestades està a favor, a més, de millorar la protecció de la salut i que no es fumi a les terrasses o es faci amb restriccions. Fins i tot les persones que fumen creuen en la seva majoria que s’haurien d’afegir mesures protectores, segons l’enquesta.

Com a possibles mesures per a reduir el consum de tabac, les persones enquestades han assenyalat ampliar els espais públics lliures de fum de tabac on no es permeti fumar o intensificar mesures educatives a través de programes escolars. També proposen campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació, eliminar la publicitat encoberta del tabac, augmentar-ne el preu o finançar tots els tractaments farmacològics de primera línia per ajudar a deixar de fumar, entre d’altres.

En aquest sentit, la Xarxa de Prevenció de Tabaquisme de Lleida posa en marxa aquest dimarts, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, una campanya per promoure entre la ciutadania la identificació d’espais d’ús públic lliures de fum de tabac a la ciutat de Lleida, que arrenca amb una enquesta que es començarà a difondre en diferents àmbits.

Dia Mundial Sense Tabac a Lleida

El Dia Mundial Sense Tabac se celebra cada any el 31 de maig i aquest 2022 porta per lema ‘El tabac, una amenaça per al medi ambient’. Com en ocasions anteriors, la Xarxa de Prevenció del Tabaquisme a Lleida instal·larà una taula informativa de 10h a 15h a la plaça Ricard Vinyes de Lleida. El Dia Mundial Sense Tabac s’engloba dins de la Setmana sense Fum, que enguany se celebra del 25 al 31 de maig.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.