Els científics demanen protegir dels escaladors els grafismes de la Cova Gran de Santa Linya

El jaciment paleolític de la Cova Gran de Santa Linya és una zona d’interès mundial per dues raons i oposades opinions. Des del punt de vista arqueològic la cova presenta una important seqüència cultural amb nivells d’ocupació que van des del Neolític al Paleolític Mitjà i les seves parets calcàries contenen una mostra de l’art prehistòric més antic de Catalunya. Per altra banda és un pol d’atracció per als millors escaladors del món, ja que es considera de les vies més exigents de planeta.

L’espai, catalogat com a Bé d’Interès Nacional, rep cada mes de juliol investigadors i estudiants. Un equip del centre d’estudis del patrimoni arqueològic de la prehistòria de la UAB es troba actualment al jaciment de la Cova Gran. Durant l’època d’excavació, l’escalada està sí està prohibida. Els els científics demanen una vegada més cuidar i preservar els grafismes que podrien tenir més de 5.000 anys prohibint aquesta pràctica o regulant-la amb la implicació de les institucions.

Els científics veuen com a possible solució la creació d’un centre d’interpretació que també serviria per posar en valor la importància d’aquest espai.

La Cova Gran de Santa Linya és, actualment, l’únic jaciment de Catalunya amb una seqüència ininterrompuda d’ocupació entre 50.000 i 70.000 anys, tota la Prehistòria a la Noguera  en un mateix jaciment.


Informa: Anna Requena

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.