Camarasa reviu l’inici de la Vaga de la Canadenca més de cent anys després

El municipi de la Noguera s’ha traslladat al 1917, inici de la Vaga de la Canadenca, en el marc del Ranxo dels Vaguistes

Camarasa ha fet un salt en el passat aquest dissabte. Concretament, s’han traslladat a inicis del segle XX. Veïns del municipi del grup de teatre de Camarasa han recreat les beceroles del que va ser l’inici de la Vaga de la Canadenca. S’ha fet en el marc de la celebració del Ranxo del Vaguista i cent anys després de la posada en marxa de la central hidroelèctrica, fet històric que va canviar per complet d’aquest municipi de la Noguera. La construcció d’aquesta infraestructura també va ser l’origen de les reclamacions que van acabar amb la implantació de la jornada laboral de les 8 hores l’any 1919. Veïns i autoritats com la consellera de Territori, Ester Capella, han assistit a una visita teatralitzada que ha explicat l’origen del moviment obrer més transcendental de la història, però també que el que va significar aquesta construcció pel municipi de la Noguera on amb pocs anys van triplicar la seva població.

La visita teatralitzada així com el Ranxo del Vaguista que s’ha repartit al casal cultural del municipi és un dels actes finals de la commemoració d’aquest fet històric que es va iniciar l’any 1917 amb l’inici de la construcció i es va culminar ara fa cent anys amb la posada en marxa de la central. Al mig una reivindicació que en la seva visita a Camarasa, la consellera Ester Capella, i el president de la Diputació de Lleida Joan Talarn han destacat que encara s’ha de tenir molt present.

Tant el Ranxo dels Vaguistes com les visites teatralitzades que s’han estrenat aquest dissabte formen part dels actes commemoratius d’aquest centenari, tanmateix, des del municipi desitgen que tinguin continuïtat.

En l’apartat purament gastronòmic aquest dissabte a Camarasa s’han repartit un miler de racions d’aquest àpat popular habitual en el món obrer durant l’època de vaga.

Informa: Miquel Àngel Daviu Llovera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.