Biblioteques amb D.O. a la Biblioteca Margarida de Montferrat

És una iniciativa del Servei de biblioteques del Departament de Cultura i es farà durant el mes de febrer

Per sisè any consecutiu, la Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer s’adhereix al Projecte Biblioteques amb DO, una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura.

Biblioteques amb DO és un projecte de dinamització cultural a les biblioteques públiques de Catalunya que pren com a punt de partida la cultura del vi. Amb les DO vinícoles catalanes com a metàfora, es pretén posar de manifest que cada biblioteca és diferent en la mesura que ho és el territori en què s’ubica, perquè s’adapten i canvien en funció del seu entorn per poder oferir uns serveis més ajustats a les necessitats de cada lloc i de més qualitat. A més, cada any hi ha un tema transversal que fa de fil conductor en les diferents activitats. El 2021 la temàtica d’aquestes activitats està dedicada a la representació de la cultura del vi en el món de l’art.

Per aquest motiu la Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer ha programat dues activitats on la cultura i el vi són els principals protagonistes, tot i que amb evidents limitacions per les restriccions actuals que no permeten realitzar activitats presencials a la biblioteca. Així doncs, aquest any no s’ha elaborat un calendari d’activitats tan complet com en anys anteriors, i tampoc hi ha la possibilitat de fer cap tast de vins. Però no volen deixar que es perdi l’essència del Biblioteques amb D.O. i per això és proposa les activitats següents:

– Dimecres 24 de febrer a les 8 del vespre “Vinyes entre vitrines: el món del vi en les col·leccions d’art dels museus catalans”. Una presentació/xerrada per descobrir el patrimoni català de temàtica del vi. L’activitat està protagonitzada per dues persones: una és la conductora, que és historiadora de l’art, i l’altra és la persona convidada, en aquest cas, Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera.

La presentació, de caire divulgatiu, fa un recorregut per la representació de la cultura del vi a través del patrimoni artístic que es troba als museus catalans, amb una selecció de les principals obres artístiques i peces arqueològiques que es troben als museus del nostre país. Per fer aquesta selecció i contextualitzar les peces presentades, s’ha demanat la col·laboració de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya amb el MNAC, de l’Arqueoxarxa i de VINSEUM. Tots els assistents podran accedir, després de l’activitat, a un dossier amb la documentació de les obres presentades.

Després del recorregut, es donarà pas al convidat, que presentarà breument el museu en el què treballa, i es centrarà a donar a conèixer (amb detalls curiosos i anècdotes divertides) una o diverses obres de la seva col·lecció, que estiguin relacionades amb la temàtica del vi i que tinguin un especial interès. Un cop finalitzada la intervenció, el públic podrà fer preguntes o comentaris. Al finalitzar l’activitat s’animarà als assistents a visitar i a utilitzar habitualment els museus del nostre territori. Si l’activitat no es pot fer presencial, es farà en format virtual.

– Per a públic infantil s’ha plantejat un taller de manualitats perquè els infants el puguin fer a casa seva. Es tracta de la proposta «DIY segells d’estampació denominació d’origen» a càrrec de Riu Rau, adreçat a infants a partir de 5 anys. Els interessats a participar-hi, cal que passin a buscar el seu kit per la biblioteca a partir del dia 8 de febrer i després, un cop feta la manualitat, ens facin arribar una foto o la pengin a les seves xarxes socials, amb l’etiqueta #balaguerdo2021.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.