Balaguer estarà present a la nova ruta turística fars de ponent .

L’església de Santa Maria de Balaguer serà una de les vuit talaies emblemàtiques de la província que forma part d’aquesta nova ruta.

La Seu Vella de Lleida ha estat escenari de la nova ruta turística de les terres de Lleida, que porta per nom ‘Fars de Ponent’. Aquesta ruta pretén ser un agermanament de les talaies més emblemàtiques de la zona, com poden ser campanars, torres o miradors.
Els ajuntaments i municipis que conformen aquesta ruta són Lleida amb la Seu Vella; Linyola amb Santa Maria; Os de Balaguer amb Sant Miquel; Balaguer amb Santa Maria; Les Borges Blanques amb L’Assumpció de Maria; Agramunt amb el Pilar d’Almenara; Bellpuig amb Sant Bartomeu; Tàrrega amb Santa Maria de l’Alba; i Cervera amb Santa Maria.
Alguns dels objectius que es proposen per a impulsar el projecte són redescobrir el patrimoni del territori des d’una perspectiva diferent, connectar amb l’entorn, i conscienciar i posar en valor el patrimoni arquitectònic i natural. En aquest cas, molts d’aquests ‘fars’ són reconeguts com a Béns d’Interès Nacional i Local, i per tant també amb la voluntat de seguir treballant per al reconeixement, protecció i conservació del llegat històric de Ponent.
En el cas de Balaguer, s’ha escollit l’església gòtica de Santa Maria per a formar part d’aquesta ruta Fars de Ponent.
L’església de Santa Maria està situada en un dels punts més elevats de la ciutat. És un edifici gòtic, de grans dimensions i de formes compactes. En l’emplaçament on actualment està ubicada Santa Maria hi hauria hagut anteriorment una església romànica, la qual estava dedicada a Sant Miquel. Després de la conquesta cristiana, la majoria d’esglésies romàniques de la zona s’advoquen a Sant Salvador, Sant Miquel i Santa Maria.
L’actual església gòtica es comença a construir l’any 1351, impulsada per la comtessa Cecília de Comenge. Amb aquesta gran construcció es pretenia que la seu del bisbat es traslladés des de la Seu d’Urgell a Balaguer; fet que mai es produiria. A la mort de la comtessa, el seu fill el comte Pere i la seva esposa Margarida es despreocupen de l’obra, i deixen d’invertir-hi diners i esforços. Amb la caiguda del comtat d’Urgell l’any 1413, queda definitivament sense finançament, i serà la mateixa gent de la ciutat de Balaguer que l’acabaran de construir.
Quan al 1558 es consagra l’església, de nou es torna a intentar que aquesta sigui considerada catedral i seu del nou bisbat creat a Catalunya. Finalment es va concedir la seu a la ciutat de Solsona, i per tant Santa Maria ja mai seria catedral.
Quant a les característiques formals de la construcció, és una església gòtica d’una sola nau, molt àmplia, amb una coberta a dos aigües i capelles laterals entre els contraforts. La coberta està resolta amb voltes de creueria i té un absis poligonal de set cares. A l’exterior, l’església de Santa Maria presenta unes formes austeres, i només en destaca el campanar, el qual té una estructura prismàtica octogonal, i està dividit en quatre pisos per cornises, amb un pis amb finestres amb arc de mig punt al quart nivell.
A Balaguer, la proposta és una visita guiada a Santa Maria anomenada ‘El segell de la comtessa’, un recorregut per l’església gòtica en el que es podrà pujar a la part més alta de la Torre del Moro. Les visites començaran el diumenge 25 de juny, i s’oferiran els últims diumenges de cada mes, i el preu de la visita serà de 5 euros per persona.
La ruta s’articularà a través d’un passaport, el qual es podrà anar completant amb la col•lecció de segells o enganxines dels diferents Fars, a mode de petit àlbum col•leccionable. La ruta que es proposa és lliure, sense un ordre de recorregut predeterminat ni restricció d’edat, i amb el límit temporal establert d’un any des del primer segell i fins aconseguir l’últim. Durant aquest primer any ja es podrà gaudir d’avantatges com descomptes i preus especials en les visites de pagament per accedir a diferents monuments i equipaments.
El passaport Fars de Ponent es podrà adquirir en els punts d’informació que fixarà cada municipi. Els primers 3.000 seran gratuïts i condicionats a la primera visita que es realitzi. A partir del dia 1 de juny la web ja estarà activa i s’hi podrà consultar tota la informació: www.farsdeponent.cat
Les persones que aconsegueixin tots els segells dins del termini establert d’un any, se l’obsequiarà amb un dels productes de marxandatge de la Ruta.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.