Balaguer acull el seminari “Mostrant l’invisible: Museïtzació i posada en valor de jaciments Paleolítics”

Balaguer acull des d’aquest matí fins demà divendres el seminari “Mostrant l’invisible: Museïtzació i posada en valor de jaciments Paleolítics” organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona conjuntament amb el Museu de la Noguera. Les sessions teòriques es duen a terme a la sala polivalent de la Pallavacara i hi assisteixen participants d’arreu del món.La museïtzació de la cultura material i els espais patrimonials, és una de les eines fonamentals en la difusió del coneixement dins de les societats modernes. Tot i la popularitat i l’atractiu turístic dels jaciments paleolítics amb pintures murals, una de les dificultats a les que s’ha tingut que enfrontar l’arqueologia paleolítica és al caràcter efímer dels espais i estructures excavades.Fonamentada principalment en la excavació arqueològica, la investigació paleolítica basa la seva recerca en una tècnica destructiva a través de la qual formula les seves hipòtesis interpretatives.

Aquest fet fa que la posterior voluntat de difusió i posada en valor dels contextos treballats s’hagi d’enfrontar amb una problemàtica comunicativa: l’absència d’estructures arquitectòniques, conjuntament amb els problemes de conservació i fragmentació del registre, característiques que converteixen la major part de les troballes en invisibles als ulls no experts.

El col·loqui que es planteja en el seminari permetrà generar intercanvis i establir un model de sinèrgia entre els equips d’investigació i difusió i els seus models de transmissióde coneixements a la societat.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.