Alemany, l’empresa de l’Estat espanyol amb més productes premiats als ‘Great Taste Awards’, els Oscar internacionals de l’alimentació gourmet

La companyia familiar d’Os de Balaguer aconsegueix nou estrelles en l’edició d’enguany d’aquests prestigiosos guardons, que s’entreguen anualment al Regne Unit a partir d’un tast a cegues d’un jurat format per experts gastrònoms d’arreu del món

A la foto, Ferran Alemany, Miquel Alemany i Germán Alemany a l’obrador d’Os de Balaguer. FIRMA DE FOTO: Ramon Gabriel

L’empresa familiar d’Os de Balaguer Torrons i Mel Alemany ha estat premiada amb nou estrelles als premis internacionals ‘Great Taste Awards’, fets públics el passat dia 1 d’agost a Londres, i considerats els Oscar de l’alimentació gourmet. Alemany es converteix així en l’empresa amb més referències premiades de l’Estat espanyol i ha rebut el reconeixement per set productes diferents.

La mel de romaní del Montsec ha estat la més guardonada, amb dues estrelles, igual que l’agredolç amb mel de castanyer. Han estat reconeguts amb una estrella la mel amb pètals de rosa, les ametlles garrapinyades amb mel, el torró crocant, el massapà amb pell de taronja i la crema d’ametlles amb sal, productes alguns dels quals encara no són al mercat. El jurat d’aquest premi internacional ha valorat, tant la tradició artesana d’aquesta empresa familiar, com la innovació en la creació de nous productes, sobretot pel que fa a la mel.

En la passada edició, la de l’any 2018, Torrons i Mel Alemany es va convertir en la segona empresa de l’Estat espanyol que acumulava més guardons i l’any 2017 va ser la firma amb més premis. Així doncs Alemany ha estat des de fa tres anys al podi d’aquests guardons internacionals.

Sobre els Great Taste Awards

Els Great Taste Awards se celebren des de fa 25 anys al Regne Unit i distingeixen amb una, dues o tres estrelles els productes alimentaris i begudes. En el tast, un jurat format per 500 experts (crítics gastronòmics, xefs, restauradors, productors, escriptors i periodistes) puntua a cegues els productes, tenint en compte el sabor, la combinació́ d’ingredients, la textura i l’olor, sense conèixer la marca o el packaging. Tots els productes premiats s’etiqueten amb el segell d’excel•lència Great Taste, que té validesa per a tres anys i està reconegut mundialment.

Torrons i mel amb estrella

Alemany, que participa en els Great Taste Awards des de l’any 2014, acumula ja 31 estrelles en els darrers sis anys:

Great Taste 2019:
• Agredolç amb mel de castanyer (2 estrelles)
• Mel de romaní (2 estrelles)
• Mel amb pètals de rosa (1 estrella)
• Ametlles garrapinyades amb mel (1 estrella)
• Massapà amb pell de taronja (1 estrella)
• Torró crocant (1 estrella)
• Crema d’ametlles amb sal (1 estrella)

Great Taste 2018:
• Agredolç amb mel de taronger (2 estrelles)
• Torró dur imperial (2 estrelles)
• Ametlles xocolatades (2 estrelles)
• Mel d’espígol (1 estrella)
• Mel amb crema d’avellana (1 estrella, també premiada el 2014)

Great Taste 2017
• Torró de crema torrada (3 estrelles)
• Mel de taronger amb pell de taronja (2 estrelles)
• Còctel apícola (2 estrelles)
• Mel de farigola (1 estrella)

Great Taste 2016
• Mel amb crema d’ametlles (1 estrella)
• Mel de taronger amb pell de taronja (1 estrella)
• Mel de castanyer (1 estrella)
• Torró tou (1 estrella)
• Torta Imperial (1 estrella)

Great Taste 2014
• Mel amb crema d’avellana: (1 estrella)

ELS ORÍGENS D’ALEMANY: EL CARAMEL DE MEL DE L’ÀVIA MUNDETA

La història de Torrons i Mel Alemany que s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel i els fruits secs de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral•lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal•lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.

CLÀSSICS AMB EL TORRÓ I INNOVADORS AMB LA MEL

Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats de 150 i 300 grams, principalment.
Amb la mel però, són innovadors. Sota el concepte de “mel amb valor afegit”, ofereixen les noves varietats de mel, la línia Gourmet i la línia Salut. En la línia Salut, trobem la mel amb gelea reial, pròpolis o polen.

L’ACTIVITAT EMPRESARIAL D’ALEMANY

Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 50 tones de torró, de les quals un 85% es venen a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De les 550 tones de mel que envasa, un 80% es consumeix a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.

Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau i Caprabo, entre altres, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.

1 comentari

  • salvador vilalta vilalta

    la meva dona va comprar una barra de torrons alemany al plus fresc i el va tindre que tornar perque eren dolents, menos propaganda i mes qualitat el que fa falta

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.