Àger obté una subvenció de 5.491 euros per a la conservació i manteniment de la Via Romana

El camp de treball d’arqueologia per a joves de la Generalitat de Catalunya repeteix aquest estiu

L’Ajuntament d’Àger ha rebut una ajuda de 5.491 euros per a fer obres de conservació i manteniment al jaciment arqueològic conegut com a Via Romana d’Àger. El deteriorament i la forestació estan envaint el traçat de La Via Romana d’Àger, també coneguda com “l’antic camí de Balaguer”.

“Amb aquesta actuació, es vol reforçar la conservació de la Via Romana com a element patrimonial de gran interès, ja que és un dels pocs camins empedrats conservats al nostre país amb trams considerablement llargs”, ha explicat Mireia Burgués, alcaldessa d’Àger. El camí empedrat conegut com a Via Romana d’Àger és un jaciment arqueològic declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), de gran interès històric i natural present a les guies turístiques de la Vall d’Àger dins de la seva oferta senderista per a turistes amants de la natura.

Per aquesta reforma de la Via Romana d’Àger es preveu: el control de la vegetació invasora, causada pel desús del camí tant per vinents com per ramats, el manteniment de l’empedrat, evacuació d’aigües, reducció de vehicles i reparació de la senyalització. En el projecte intervindran un enginyer forestal (projectista) i un arqueòleg.

A més a més, aquest estiu es torna a organitzar el camp de treball d’arqueologia de la Generalitat de Catalunya ‘ArqueoÀger’, en el que joves de 14 a 17 anys, participen en la neteja d’un tram de la Via Romana. Els camps de treball consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de tipus mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural.

El projecte que va tenir lloc a Àger, va rebre el nom d’ArqueoÀger, va començar l’1 de juliol de 2022 i ha tingut com a principal objectiu la restauració de la Via Romana d’Àger. Els quinze joves d’entre 14 i 17 anys, es van dedicar a desforestar i delimitar el camí, restaurar els marges de pedra seca i posar nova senyalització de l’antic camí.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.