Àger acollirà avui una conferència sobre el jaciment paleolític de Vilamajor

La conferència, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, tindrà lloc a les 18 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger

Àger acollirà aquest dissabte, 5 de novembre, la conferència ‘Abric Pizarro, un nou assentament del Paelolític Mitjà al Prepirineu català’, en la qual es podrà conèixer de primera mà tot el que s’ha trobat sobre el passat del municipi al jaciment del paleolític Mitjà situat a Vilamajor, al terme d’Àger, de la mà de les investigadores que hi treballen: Susana Vega i Jezabel Pizarro (CEPArq-UAB) i Sofía Samper (The Australian National University, ANU).

La conferència, organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, tindrà lloc a les 18 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Àger. Durant la ponència, les tres professionals de l’arqueologia donaran a conèixer tots els detalls d’aquest jaciment, que fou descobert en unes prospeccions arqueològiques programades pel CEPArq de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2009.

El jaciment es troba situat en un lateral d’un barranc de la zona nord dels Aspres de la Noguera, d’accés actualment difícil. Es tracta d’una balma, que és una formació geològica típica de la zona, i les investigadores sostenen que molt possiblement fou aprofitada durant segles com a refugi, tant de l’Homo Neanderthalensis com dels pastors que, molts i molts anys després, transitaven per la carrerada que passa per la vora d’aquest jaciment arqueològic.

La conferència arriba després que aquest estiu, un grup de professionals de la UAB dirigits per l’arqueòleg i professor Jesús Brufal duguessin a terme una excavació al jaciment de Santa Coloma d’Àger, amb l’objectiu d’apropar-se a les comunitats rurals de la Vall entre els segles V i XI. L’excavació va dur com a resultat diverses troballes, entre les quals van destacar diverses estructures arquitectòniques que es poden relacionar amb cambres funeràries, a l’interior de les quals s’hi van localitzar i identificar quatre nous sarcòfags, dels quals se’n va excavar tres, dues fosses del tipus cista, de les quals se’n va excavar una, i dos enterraments amb taüt que també es van excavar.

Aquesta activitat de divulgació que tindrà lloc aquest dissabte està organitzada per la Fundació Arnau Mir de Tost, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Àger, el Geoparc Orígens als Pirineus Catalans, Unesco Geoparc Mundial, el Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPArq), the Australian National University (ANU), i l’Associació, Recerca i Difusió del Patrimoni Històric (ARDPH).


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.