Troben les restes d’una homo sapiens de 14.000 anys d’antiguitat a la Cova Gran de Santa Linya

Els investigadors destaquen que es tracta d’una troballa inèdita a Catalunya pel que fa al període històric i el tipus de jaciment

Després de vint anys d’estudis, investigadors de la UAB han descobert les primeres restes òssies humanes a la Cova Gran de Santa Linya. Corresponen a una homo sapiens que va morir fa uns 14.000 anys durant el Paleolític Superior Final, període en què les restes d’humans moderns són molt escasses a la península Ibèrica. En aquest sentit, es tracta d’una troballa molt important per conèixer aquesta part de la història i que és inèdita a Catalunya pel que fa al tipus de jaciment.

El conjunt de les restes recuperades de la homo sapiens, que ha estat anomenada “Linya, la dona de la Noguera”, el formen dos fèmurs, un d’ells connectat a la pelvis, així com ossos llargs de les extremitats superiors (húmer, radio/cúbit) i inferiors (tíbia i peroné), metapodis i falanges disperses. El crani i l’esquelet axial (vèrtebres i costelles), tot i que presents, estan poc representats. Les restes es van trobar dins d’un espai considerat un receptacle natural, delimitat per varis blocs de grans dimensions.

En el procés de conservació del ossos s’han aplicat processos d’estabilització i preservació per als estudis futurs, que s’estan realitzant actualment a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).


Informa: Ignasi Gómez Cabrera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.