La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui la nova estratègia del Departament de Salut que passarà per intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la Covid-19 a Catalunya. ”Anar a buscar el virus, combinant eines diagnòstiques com la PCR i els testos d’antígens” ha assenyalat Vergés. La nova estratègia tindrà tres eixos d’actuació: es reforçaran els cribratges comunitaris; els que s’adreçaran a col·lectius vulnerables i els que es faran a col·lectius específics. “Hem buscat l’equilibri entre la vitalitat del país i la salut amb aquesta estratègia” ha afirmat la consellera durant la roda de premsa telemàtica acompanyada del secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon.
Així, els cribratges comunitaris podran ser massius en zones amb alta incidència. “Començarem a Rubí i Terrassa i ho farà el personal del Banc de Sang i Teixits”, ha anunciat el doctor Argimon, que ha detallat també que es faran cribratges comunitaris en punts lleugers, en zones amb alta incidència però que podran ser temporals i mòbils, i a poques persones però intentant fer-los en molts punts dispersos de Catalunya; i finalment, es faran cribratges comunitaris dirigits. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública ha anunciat que “Salut farà PCR amb kits d’automostra que es recolliran a la farmàcia”, un sistema de cribratge “molt similar al del càncer de còlon pel que fa a l’organització”, i que, des de fa anys, es fa a Catalunya.
En aquest cas, els ciutadans rebran una carta a casa on se’ls convidarà a fer-se un test que hauran de recollir a les farmàcies. La persona que accepti participar-hi, recollirà el kit, i a casa seva s’agafarà la mostra del nas i la retornarà a la farmàcia. Al cap de 48 hores, ja podrà veure els resultats a “La meva salut”. Serà una sola prova per persona i es començarà a fer entre la població de 50 anys o més. Josep Maria Argimon ha recordat que la logística ja està preparada i validada des de fa molts anys i que ara caldrà adaptar-la per aquests tests de la Covid-19.
En segon lloc, el Departament de Salut també intensificarà els cribratges a col·lectius vulnerables a tots els residents i professionals de residències. “Intensificar-lo vol dir fer un cribratge a la setmana a les residències” ha reblat el secretari de Salut Pública.
I en tercer lloc, s’intensificaran els cribratges a col·lectius específics que s’adreçaran a professionals sanitaris i també a persones d’entitats esportives federades i en entorns laborals. Argimon ha destacat que “farem cribratges a persones de clubs esportius que tinguin 18 o més anys perquè és la franja on tenim la incidència més elevada” i també on s’ha testat menys. Es tracta d’un projecte conjunt entre la Secretaria General de l’Esport i Salut.
La consellera Vergés també ha anunciat les accions de Salut, que reforcen alhora el sistema sanitari del país en aquesta pandèmia. En primer lloc, ha explicat que “es reforçarà el sistema de rastreig amb la incorporació de 500 persones més en aquests circuits”, i ja seran prop de 3.000, els professionals de diferents rols dedicats en aquestes tasques de rastreig del virus. Vergés ha explicat que aquest mig miler de persones es dedicaran a fer enquestes profundes de casos, a detectar vulnerabilitats i a donar suport territorial en el rastreig.
A més, Salut ha posat en marxa “els SMS de contactes per enfortir també el circuit de rastreig”. Fins ara estaven actius els SMS de casos sospitosos. Paral·lelament, el “Departament ha reforçat la part assistencial amb els 300 milions d’euros del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària”. Una partida dedicada a atendre l’emergència sanitària de la Covid-19 i alhora a donar un rol estructural a la primària com a eix vertebrador. A més, “els 5 annexes d’hospitals permetran augmentar els llits d’ UCI fins a 1.500”, ha destacat Vergés.
La consellera també ha remarcat que “aquestes estratègies no són res sense l’autoprotecció de la població. Això és important i bàsic per portar l’epidèmia com a societat”.
Per la seva part, el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, també ha detallat que, des del juliol fins ara, Salut ha fet pràcticament 2 milions i mig de proves diagnòstiques o de cribratge; ha assenyalat que “s’han comprat 8 milions de testos antígens”, dos dels quals aquesta mateixa setmana, i ha recalcat que “ara hem de tornar a sortit al carrer, hem de tornar a intensificar aquestes cribratges amb la nova estratègia que posem en marxa”.
Informa: Redacció