Prop de 70 campaners de tot l’Estat es reuniran en la “XXIX Trobada de Campaners” d’Os de Balaguer

campaners

Prop de 70 campaners es reuniran durant els dies 23 i 24 d’abril a Os de Balaguer (Lleida) en la XXIX Edició de la Trobada de Campaners per reclamar la necessitat d’ensenyar els tocs de campanes en els col·legis “com un element cridaner i imaginatiu per explicar la importància que han tingut i tenen les campanes en la nostra història i cultura i evitar que siguin silenciades per altres interessos com a econòmics o normatius”, assenyala el Jaume León, president de la Confraria de Campaners. L’Estefania Rufach, alcaldessa de la ciutat, afirma que “cada any la Trobada de Campaners compon un toc per a una causa que pensem que és justa i de la qual volem donar el nostre suport i veu, i en aquest any el campaner Ignasi Cortés ha compost un toc especial per aquelles campanes que volen emmudir“. L’any passat el toc de campanes va ser per l’esport femení i en 2014 es va dedicar a les malalties rares.

León afegeix que “amb aquest acte volem tornar a donar sentit als tocs de campanes que regien la nostra vida des de l’antiguitat, fent crides a la Societat o reclamant una noble causa, com és preservar la nostra cultura i tradicions”. Aquesta trobada reunirà a més de 1.500 persones i a prop de 70 campaners d’Espanya i França.

L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament d’Os de Balaguer i la Confraria de Campaners i han col·laborat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Noguera.

La professora de música Maria José Huete, del municipi de Soses (Lleida), afirma que “quan ens ho demanen anem a escoles amb algunes campanes per explicar la seva història, els diferents tocs i les diferències que existeixen als diversos territoris”. “Cal fer divulgació perquè neixi l’interès, són coses que s’han quedat dormides. Les campanes deixaran de tocar si ningú sap tocar-les“, afirma Huete. L’Alcaldessa de la ciutat, l’Estefania Rufach, assenyala la importància de mobilitzar a la societat, “en aquest cas a través de les campanes, per despertar consciències i cridar l’atenció per a alguna cosa tan important com és conservar i transmetre la cultura i els nostres valors, i aquí les Administracions hem d’implicar-nos”.

>> Un manifest per no silenciar les campanes

Durant la Trobada de Campaners es farà un acte de reconeixement al municipi de Rosselló, que va perdre el campanar de l’església parroquial de Sant Pere el passat mes de gener, i a l’Associació de Veïns del Barril Vell de Girona, després de la seva disputa amb l’Ajuntament de Girona que va prohibir el toc de campanes (ja restablert) després de la denúncia d’un hotel proper. Per aquest motiu, també durant la trobada es llegirà un manifest en favor de les campanes i el seu dret a viure:

1.- El dret de les campanes a viure: Les campanes i el seu so formen part de la nostra vida, de els nostres costums i dels nostres sentiments. Acabar amb el seu so és ferir les nostra identitat y els nostres orígens.

2.- El so de les campanes ha donat informació, ha salvat vides, ha portat penes i alegries al llarg de la nostra història. El so de les campanes està dins de nosaltres.

3.- Silenciem les campanes, i després, que voldrem prohibir?: Bufar del vent, el cant dels ocells, el riure dels nens, xiuxiuejar de l’aigua, la matinada d’un gall?

4.- Demanem a les autoritats pertinents, el respecte per a els nostres costums, per a la nostra història i ajut per mantenir un llenguatge que no sap què són les línies de frontera, barrots ni portes, perquè és el llenguatge de la llibertat.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.