Presenten la ruta Ciclo-turística de la Vall del Sió

La Ruta Cicloturística de la Vall del Sió és un itinerari de més de 70 km pensats per poder fer amb bicicleta o a peu, que posa en valor el patrimoni d’una quinzena de municipis de la Segarra, l’Urgell i la Noguera.

La Font de Gàver, al municipi d’Estaràs (La Segarra), on neix el riu Sió, ha estat l’escenari en què s’ha dut a terme l’acte de presentació del logotip i el traçat de la Ruta Ciclo-turística de la Vall del Sió, que recorre 15 municipis de 3 comarques de la vegueria de Lleida.
La ruta, que recorre camins ja existents, entre els quals algun tram per la banqueta del Canal d’Urgell, és un itinerari per a bicicletes i vianants de prop de 75 quilòmetres de longitud que vol posar en valor el territori de la vall del riu Sió.
El Govern de la Generalitat, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori invertirà durant la propera tardor 200.000 euros per senyalitzar i adequar diversos punts dels camins ja existents però a la vegada es compromet a impulsar-la com un projecte susceptible de rebre fons europeus atès que es tracta d’un projecte clau per la vertebració d’un territori.

Així ho ha explicat, durant la presentación, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé “la ruta és la baula d’un projecte més gran i ambiciós que ha de servir per vertebrar el territori, que té una transcendència a nivell de generació d’activitat econòmica molt important i que ha de permetre fer front al despoblament”. També ha afegit: “És una de les peces claus per acabar fent realitat la Ruta dels Castells del Sió, amb 15 municipis i 3 comarques. La ruta no només ha de tenir l’aspecte de gaudi sinó el de revitalitzar un territori que cada dia perd més població i, per tant, ha de ser una oportunitat de generació d’activitat econòmica i que els nostres joves d’aquest territori hi puguin bastir el seu projecte de vida”.

Sobre la ruta Ciclo-turística de la Vall del Sió
La Ruta Cicloturística de la Vall del Sió és un itinerari de més de 70 km pensats per poder fer amb bicicleta o a peu, que posa en valor el patrimoni d’una quinzena de municipis de tres comarques de la vegueria de Lleida: la Segarra, l’Urgell i la Noguera.
La ruta surt de Sant Guim de Freixenet, per la seva connexió amb la línea de tren, i transcorre pels municipis d’Estaràs, Les Oluges, Cervera, Tarroja, Torrefeta i Florejacs, Els Plans de Sió, Ossó de Sió, Puigvert d’Agramunt, Agramunt, Preixens, Montgai, Cubells, La Sentiu de Sió fins a arribar a Balaguer. L’objectiu és fomentar el turisme de totes aquestes poblacions i posar en valor el seu patrimoni cultural, natural, històric i gastronòmic.
El recorregut de la Vall del Sió travessa zones boscoses i agrícoles de gran valor paisatgístic, i també ofereix una visió privilegiada de l’entorn més llunyà, amb vistes de les muntanyes pirinenques i de tota la zona agrícola de les tres comarques. A més, pretén conectar a través de les estacions ferroviàries de Sant Guim de Freixenet i Balaguer la línea de tren amb la ruta en bicicleta.
Així mateix, busca sinergies amb altres itineraris com la ruta de les Valls, la ruta de les Peixeres i la ruta dels Castells.
Els principals criteris en el disseny d’aquesta ruta han estat l’aprofitament de vies verdes o camins pedalables ja existents i degudament senyalitzats; l’aprofitament de camins rurals o forestals en servei, fora de les àrees urbanes i de les gran vies de comunicació, i l’aprofitament d’altres vies com les mateixes banquetes del Canal d’Urgell.
La ruta del Sió s’ha definit sota el criteri de tenir la màxima ciclabilitat pels diferents nivells i naturalesa d’usuaris i especialment garantint la qualitat tant pel cicloturista habitual com per a l’ocasional o familiar, com la majoria de les rutes cicloturístiques.
El nou itinerari de la Vall del Sió s’emmarca en la conformació d’una xarxa de rutes ciclo-turístiques a Catalunya i, concretament a les comarques lleidatanes, mitjançant la seva connexió amb la ruta Intercatalunya, de Lleida a Girona, actualment en desenvolupament i ja en servei en el tram Lleida – Cervera. A la demarcació, a més, el Departament també està treballant en la ruta dels Llacs, de Lleida a la Pobla de Segur.

Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.