Ponsa: “La intenció és mantenir la cultura com a bé essencial i no tancar-la, com les escoles”

La consellera admet que encara no han trobat el “desllorigador” per reobrir les sales de concerts però que s’hi treballa

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, en un pla mitjà durant l’entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies el 15 d’octubre del 2020 (horitzontal).

 

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, es fixa com a prioritat mantenir el sector “dempeus” i evitar que “caigui” per la pandèmia, i destaca la importància d’haver declarat la cultura bé essencial: “Ara ens ha permès no tancar, només rebaixar aforaments, com ja estava acordat”. En una entrevista amb l’ACN, Ponsa admet que el context és “difícil” perquè “no manen els governs sinó la pandèmia” i que cal “prioritzar la salut”, malgrat que “sigui contradictori”. Amb tot, la intenció del Govern és fer “com en el cas de les escoles” i mantenir els equipaments culturals oberts. Preguntada per les sales de concerts, reconeix que encara no han trobat el “desllorigador” per reobrir-les, però que hi treballen. “Les hem d’ajudar”, conclou.
El tancament de les sales de concerts, incloses en el sector de l’oci nocturn, és només un dels aspectes que la consellera s’ha trobat sobre la taula en assumir el càrrec. Ponsa reconeix que el seu futur la “preocupa” perquè s’havia avançat en una proposta amb el Procicat que no s’ha pogut tirar endavant per l’increment de contagis per la pandèmia. Malgrat això, admet que han de donar-los suport perquè el teixit de sales “no caigui”.

“Hem de prendre decisions que els van en contra per beneficiar un tema sanitari”, ha precisat, però ha garantit que es treballarà “colze a colze” amb el sector per corregir “tot allò que faci falta”. El diferencial per compensar la disminució de públic derivat de la implantació de noves restriccions, per exemple, es farà a través de línies de suport, les primeres de les quals ja s’han aprovat.

La consellera de Cultura reconeix que no es pot descartar al 100% el tancament total perquè es desconeix el “comportament” del virus, defensa que el sector cultural s’ha pres “molt seriosament” les mesures i que ha treballat “molt bé”. “La prova és que no hi ha hagut cap rebrot vinculat al sector cultural això és la garantia”, insisteix.

Ponsa s’ha volgut mostrar “optimista” en vistes als festivals de música, tot i que per alguns pot ser difícil canviar el format. “Haurem de ser imaginatius, el que no ha de parar és la música i les arts en general. Hem de reinventar com”, assevera.

Relleus al capdavant del Departament

Preguntada sobre els canvis al capdavant de la conselleria de Cultura, Ponsa els atribueix a una situació política que no és “normal” i es pregunta què hauria passat si Lluís Puig no hagués hagut de marxar a l’exili. “Segurament no hauríem tingut aquets canvis”, precisa.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.