Ple ordinari de març de la Paeria de Balaguer

En destaca la petició formal del traspàs dels trams urbans de la carretera C-148a i C-12z (PK. 168,1) al seu pas per la ciutat i la Declaració Institucional a favor de l’autovia C-13 entre Lleida i Balaguer

La Paeria ha portat al Ple d’aquest dijous dia 30 de març la tramitació de la petició formal del traspàs dels trams urbans de la carretera C-148a (PK. 1,7 a PK. 2,9) a la C-12z (PK. 168,1) al seu pas per la ciutat de Balaguer, després d’arribar a un acord amb la Secretaria General de Mobilitat i Infraestructures, i que s’ha aprovat per unanimitat. Les zones corresponen al carrer Urgell, el tram del pont i l’inici de la carretera de Gerb. Precisament per ampliar el pont de sant Miquel que la Paeria ha sol·licitat el traspàs de competències i així poder executar el projecte del pont.  Tot i que encara s’ha de realitzar el projecte, la voluntat de la Paeria és que les diferents obres es realitzin per fases, evitant que una de les principals vies de la ciutat quedi completament tallada al trànsit. Des de la Paeria també es pretén que el carrer Urgell esdevingui un espai més amable per als vianants, a banda de millorar l’espai per al trànsit de vehicles.

Els costos de pavimentació i millora així com la remodelació del pont s’assumiran des de l’Àrea d’Infraestructures i Mobilitat. Igualment es negociarà amb l’Agència Catalana de l’Aigua el cost de la canonada de pluvials, la qual s’haurà d’instal·lar abans de la pavimentació.

D’altra banda, entre els assumptes de la convocatòria destaquen tres declaracions institucionals: amb motiu del Dia Internacional de les Dones; per a la creació d’espais i línies de recerca de Memòria Democràtica; i a favor de l’autovia entre Balaguer i Lleida.

Així, un dels primers punts ha estat la Declaració Institucional pel Dia de les Dones, amb la qual la Paeria com a institució es compromet a implementar polítiques i accions que fomentin la igualtat de gènere; contribuir a l’eliminació de la violència masclista; sensibilitzar la ciutadania de la importància de fer desaparèixer les desigualtats; garantir l’accés de les dones als serveis de salut, educació i benestar social; i promoure la participació activa de les dones en la vida política i els espais de representació.

El següent punt ha estat el projecte d’adequació del soterrani, planta baixa i estructura de l’edifici de l’antic Molí de l’Esquerrà, que ha estat aprovat amb 9 vots i 6 abstencions.

Seguidament s’ha aprovat per unanimitat el projecte del Pla d’actuacions a l’església, les restes arqueològiques i la tanca perimetral del monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses. Aquestes estan dividides en dues fases, la primera de les quals contempla les actuacions d’estudi i documentació; buidatge documental i estudi històric dels arxius; i una prospecció de les restes arqueològiques per georadar. La segona fase consistirà en l’excavació i documentació de les diverses zones del monestir, com el claustre, el refectori o les estances; i la consolidació dels murs i el paviment. En les següents actuacions està prevista l’excavació del celler, el forn i l’àmbit seglar, i finalment el projecte preveu fer una avaluació d’impacte arqueològic a l’àrea del presbiteri.

També s’ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat, per a la supressió del pas a nivell nº 19 de la línia del tren de la Pobla de Segur. Després d’eliminar aquest pas a nivell, FGC habilitarà un pont damunt de la línia del tren al seu pas per Balaguer, a la zona del camí de la Torre Blanca. Aquest nou pas elevat permetrà un accés directe al polígon per a vehicles de poc tonatge, com furgonetes, vehicles comercials o turismes, sense haver de passar per l’Hostal Nou o la variant. El pas també millorarà la seguretat i la mobilitat. El compromís de Ferrocarrils és realitzar aquest pas elevat, treure l’actual pas a nivell i arranjar el camí d’accés.

El següent punt també ha estat aprovat per unanimitat, i correspon a l’addenda de pròrroga del conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge i la Paeria, per seguir durant 2023 amb el Programa de mediació per al lloguer social d’habitatges, així com la col·laboració de la Paeria de Balaguer com a oficina local d’habitatge de la Generalitat.

La memòria valorada del desmuntatge de la coberta de l’escorxador municipal també ha estat aprovada per unanimitat, per la qual es retiraran les planxes de fibrociment amb component d’amiant. Aquesta tasca la durà a terme una empresa especialitzada, la qual també farà la gestió certificada dels residus, així com el recompte de fibres ambientals després dels treballs. Un cop finalitzat el procés es col·locarà la nova coberta.

El següents punts del dia han estat l’aprovació per unanimitat dels projectes d’obres per a l’arranjament del camins de la Garriga II i del Pla del Casat, situats al terme municipal de Balaguer. En ambdós casos s’han d’arranjar els sots existents, treure la vegetació i aplanar la zona per a poder-hi estendre la capa d’àrid reciclat.

Tot seguit s’ha presentat al Ple la Declaració Institucional per a la creació d’espais i línies de recerca de Memòria Democràtica, que s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups. En aquesta es manifesta la voluntat de preservar la memòria de les víctimes dels fets succeïts entorn als períodes de la Segona República, la guerra civil i la dictadura franquista, a través de la creació de quatre espais de memòria a la ciutat. Aquests seran: un memorial ubicat prop del cementiri vell; la museïtzació i senyalització d’un espai prop del pont de sant Miquel -per tal d’explicar el front de guerra a la ciutat; la restauració del plafó explicatiu de l’observatori del Bombo i del camp d’aviació; i finalment, dur a terme les gestions corresponents per a col·locar rajoles Stolpersteine, en record a tres ciutadans de Balaguer que van ser deportats a camps nazis.

El darrer dels punts del Ple que s’ha portat a aprovació ha estat la Declaració Institucional a favor de l’autovia C-13 entre Lleida i Balaguer ‘Defensem l’autovia’, en la qual es posa de manifest la importància de la infraestructura per al desenvolupament del territori, així com per millorar la mobilitat i la seguretat de la circulació. També s’hi exposa el greuge que suposen les inversions en infraestructures a les terres de Ponent en comparació amb les de la zona de Barcelona i la seva àrea d’influència, i com això acaba perjudicant al conjunt del país. Per aquests motius s’insta al Departament de Territori a reafirmar el caràcter estratègic de la via i a comprometre’s a acabar-la al més aviat possible. La resolució es traslladarà al Govern de la Generalitat i a la resta de partits polítics representats al Parlament de Catalunya. Aquesta declaració ha estat aprovada per unanimitat.

1 comentari

  • JOSEP MARIA CASTELLS I BENABARRE

    Vull manifestar el meu suport ciutadà per que la Generalitat faci viable i desenvolupi l’autovia Lleida-Balaguer de 2+2.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.