Penelles superarà el centenar de murals amb la quarta edició del Gargar Festival

 width=

Penelles tindrà fins a 24 nous murals a les parets del poble amb motiu del festival de Murals i Art Rural Gargar, que se celebrarà del 3 al 5 de maig. Amb l’objectiu d’apropar l’art de carrer al món rural, la cita arriba a la quarta edició després d’haver rebut 242 sol·licituds i haver escollit 24 artistes procedents d’arreu del món i de les comarques de Lleida.

 Aquest serà el primer any en què es renovarà algun dels 84 murals que conviuen al poble. “És la gràcia, que l”street art’ és efímer i alguns desapareixen”, apunta la creadora del festival, Mar López-Pinto, d’unes obres que es deterioren per la boira i el sol lleidatans. El festival s’ha presentat aquest dijous al bar Craft Barcelona, on un dels exponents de l’art de carrer, Zeso WF, ha pintat un mural en honor del festival.

 width=

Artistes experts en grafitis plasmaran l’art a les parets públiques de Penelles, en un total de 900 metres quadrats que “porten vida al poble”. “Els pobles són molt envellits, la gent jove marxa a estudiar a fora, i en el món rural, on hi ha gent amb poca mobilitat, l’art moltes vegades no hi arriba”, ha apuntat López-Pinto. Per contrarestar aquesta situació, Jordi Solsona i ella mateixa van idear el festival Gargar, que ha dinamitzat indubtablement el poble. “Pensem que l’art aporta debat, felicitat i criteri, i vam trobar oportú portar-ho al poble. No és una cosa puntual, sinó que queda”, ha explicat la responsable del certamen.

“Al final no deixa de ser apropar el món de l”street art’, un món relacionat amb les grans urbs, a un poble de 400 habitants al mig de la plana de Lleida”, ha dit a l’ACN Jordi Solsona. Per Penelles hi passen ara més de 40.000 persones l’any, ha assegurat el fundador.

El format del festival es manté igual que en l’anterior edició, i seran 24 artistes els que ompliran de murals de gran format les parets de Planelles. Aquest any, però, serà el primer en què se substituiran obres d’altres anys que s’han deteriorat pel pas del temps. “La idea és que es conservin, però estem a Lleida i hi ha molt de sol i de boira. És la gràcia, que l”street art’ és efímer i alguns desapareixen”, ha apuntat la creadora del festival.

Una de les novetats de la quarta edició és un projecte vinculat amb temes socials que aquest any col·labora amb l’Associació l’Estel de Balaguer, que dona suport a persones amb discapacitat intel·lectual. “Farem un mur amb deu participants del projecte i una exposició. L’organització espera que aquest projecte inclusiu continuï en els propers anys.

Els 24 murals que es pintaran del 3 al 5 de maig se sumaran als 82 que ja conviuen entre els carrers d’aquest municipi de la Noguera, sumant així més d’un centenar d’obres. I malgrat pugui semblar que els murs del poble escassegen, la seva creadora assegura que hi ha molta extensió i metres quadrats on pintar. “Són pobles amb moltes granges. Parets n’hi ha i segueixen havent-hi. No es veu massificat, creixem cap a l’ample, que és el bonic”, ha assenyalat.

L’organització ha rebut 242 sol·licituds al festival, de les quals han escollit 24. Els artistes provenen de França, el Regne Unit, Estats Units, Veneçuela, Colòmbia, Mèxic o Grècia, a més d’un gruix important de Barcelona i set de Lleida. “Hi ha artistes boníssims de tot el món que volen venir, però apostem per gent jove i del territori. No sempre és fàcil perquè a Lleida no n’hi ha tants, però seguim comptant amb ells”, ha dit Solsona.

El coordinador del festival explica que no posen limitacions en la creació artística, ja que no poden pagar els artistes per les seves obres, però els hi posen una premissa: que el grafiti estigui inspirat en la fauna, flora, antics oficis o la gent del territori. El que sí que finança el festival és l’estança i els materials.

Durant els tres dies de festival hi haurà tallers per a nens i adults, concerts, exposicions, ‘food trucks’ i cervesa artesana.


Informa: Redacció / Fotos: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.