Palmes i palmons, protagonistes de la setmana en molts establiments catalans

Els dies previs a diumenge de Rams, la botiga de Cal Busquets a Balaguer amb 140 anys d’història al darrere, s’omple de padrins disposats a endur-se la peça perfecta per al seu fillol. Aquestes autèntiques obres d’artesania, que són les grans protagonistes de la setmana en molts establiments catalans, poden arribar a necessitar més de dues hores o fins i tot dies, per ser confeccionades.

Se’n poden trobar de totes mides i formes i curiosament el Joan després de molts anys d’experiència en el sector explica que els gustos a l’hora d’escollir una palma són diferents arreu de la comarca.

Les palmes i palmons rememoren l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on segons les escriptures va ser rebut per una multitud amb rams. Tot i que la tradició de beneir la palma i el palmó és d’arrel cristiana actualment ha traspassat la frontera religiosa, com la mona, i s’ha convertit en una festa familiar. A Balaguer, per exemple, la benedicció se celebra als exteriors de les esglésies.

Arreu del territori es beneiran milers d’aquestes artesanies confeccionades a base de fulla de palmera i també rams de llorer. En algunes llars encara és tradició penjar la palma beneïda al balcó durant tot l’any, sota la creença que dóna protecció i bona sort.


Informa: Anna Requena

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.