Os de Balaguer escalfa motors per la Trobada de Campaners amb els preparatius per la fosa d’una campana

Os de Balaguer ja escalfa motors per la 32a festa dels campaners. Una festa on el municipi de la Noguera tornarà a viure en directe la fosa d’una campana a peu de torre tal i com es feia en l’Època Medieval. Es tracta d’una campana que farà mitja tona  i que posteriorment s’ubicarà al Monestir de les Avellanes. Ara, unes setmanes abans de la fosa, la campana ja comença a prendre forma al propi municipi de la mà d’Abel Portilla un mestre fonedor que s’ha desplaçat a Os de Balaguer per realitzar tot el procés d’elaboració de la campana, in situ.

Aquest és el pas anterior a realitzar el que serà el motlle definitiu de la campana fet a base de fang i palla. El procés s’anomena de la cera perduda i es que a mesura que avanci el procés d’elaboració la capa de cera desapareixerà per quedar només el motlle de fang, a punt per fondre la campana. Aquests dies el treball de l’Abel és un pol d’atracció més per veïns i curiosos que es deplacen fins al forn a peu de torre per veure treballar l’artesà.

La fosa d’aquesta campana es realitzarà el dijous a la nit i es descobrirà el diumenge 28 d’abril, dia de la trobada, durant el matí. Ser“a llavors també quan es descobrirà una segona campana, aquesta en honor al Monestir d’Artà.

La 32a festa dels campaners portarà un conjunt d’activitats que aniran de dijous a diumenge amb la fira de les campanes i la trobada de campaners del diumenge com a  principals protagonistes

Un any més a les 12 del migdia es realitzarà el toc especial, enguany un altre cop dedicat a la democràcia i la llibertat tal i com es va fer en l’edició passada

Dins del programa d’activitats de la festa dels campaners d’Os de Balaguer també es batejaran els nou gegants del municipi dedicats a un antic campaner del poble i una antiga pregonera. El bateig es realitzarà el dissabte a les 17 de la tarda.


Informa: Miki Daviu

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.