L’operació policial a Balaguer contra 3 clans familiars acaba amb uns 88 quilos de droga intervinguts i 29 detinguts

La investigació ha tingut diverses fases i s’han detingut 29 persones en total de les quals 23 han ingressat a presó

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Ponent, de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Balaguer, juntament amb agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial (UOPJ) de la Guàrdia Civil de Lleida han desarticulat a Balaguer tres clans familiars que es dedicaven al tràfic de drogues. La investigació s’ha saldat amb la detenció de vint-i-nou persones.

El punt d’inici de la investigació cal situar-lo a finals de desembre de l’any 2019, després que agents dels dos cossos policials, per separat, van coincidir en la investigació de diversos clans dedicats a el tràfic de drogues que operaven des de pisos ubicats a Balaguer (Lleida). En un primer moment es van intervenir per Mossos d’Esquadra prop de 100 grams de cocaïna d’una puresa superior al 85%. Això va fer treballar els investigadors amb la hipòtesi que aquest grup criminal distribuïa la droga a gran escala. A banda, Guàrdia Civil ja investigava a una persona implicada en una operació anterior.

Aquesta realitat es va anar confirmant a mesura que la investigació avançava i Mossos d’Esquadra va situar un home i els seus germans al capdavant del grup i que la persona que feia tasques de guarda i custòdia de la droga a un pis de Balaguer era la de confiança del clan, que a més s’encarregava de dur a terme les transaccions i els contactes amb possibles compradors.

En una fase posterior de les indagacions policials els agents van poder establir l’statu quo i les jerarquies pel que fa al tràfic principalment de cocaïna, tot i que també d’haixix i marihuana, que tenien el seu epicentre a Balaguer, on convivien fins a amb dos grups més en un marc del respecte mutu i la convivència criminal. Es tracta de tres nuclis delictius fortament arrelats a la demarcació de Lleida. En aquest punt i atès que la investigació d’ambdós cossos coincidia en el mateix objectiu es va crear un equip conjunt de treball.

El tràfic, principalment de cocaïna, el duien a terme a tots els nivells: adquisició a grans proveïdors, venda de quantitats importants per quilos a altres traficants, distribució local a Lleida a través de petits traficants i venda al detall, a banda d’emmagatzematge i manipulació de la substància a partir de tallar-la per extreure’n un major rendiment.

Malgrat que els tres clans operaven des de Balaguer i tenien el mateix àmbit de distribució la seva relació era de cooperació. D’aquesta manera quan els líders del clan principal eren a la presó els encarregats de vetllar pels seus interessos criminals eren els d’un altre clan. Si en el marc de les restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia un dels grups patia per abastir-se, els que havien trobat vies alternatives per al seu proveïment els en proporcionaven. Per tant, era habitual que entre ells es compressin droga.

En aquest sentit, part de la droga que adquiria un dels clans provenia de la zona d’Almeria, on també es va dur a terme entrades, escorcolls i dues detencions per part de Guàrdia Civil.

El 25 de maig es va dur a terme la primera fase d’explotació del dispositiu amb 18 entrades i escorcolls, quinze a Balaguer i tres a Lleida, en el que hi van participar més de 200 efectius policials. Es van detenir 18 persones, 13 de les quals van entrar a presó. S’hi van intervenir diverses quantitats de cocaïna, heroïna i marihuana, a més de substància per adulterar la droga, balances de precisió i una important quantitat de diners en efectiu.

És remarcable l’alt nivell de professionalitat i grau d’especialització de les persones identificades, sobretot a l’hora d’adoptar mesures de vigilància i d’ocultació de la droga. L’organització utilitzava sofisticades “caletes”, especialment habilitades per al transport de les substàncies estupefaents. Així mateix, un dels rols de l’organització era a la distribució de marihuana envasada a el buit a diversos països de nord d’Europa.

Destacar que tant abans com després d’aquests dispositius, s’havien realitzat diverses actuacions policials en diferents zones de la geografia espanyola. En total s’han detingut 29 persones, de les quals 23 van ingressar a la presó.

En el total de la investigació contra aquests tres clans familiars s’han intervingut prop de 55 quilos de marihuana, 20 de cocaïna i 12 d’heroïna, a més d’1,2 quilos de MDMA, 131 plantes de marihuana de cultiu “indoor”, i haixix en menor quantitat. El valor de la droga comissada al mercat il·lícit ascendiria a 816.056 euros.

El valor total de diners intervinguts és de 314.010 euros.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.